Stagiu de pregătire profesională la Besançon

În noul context european, profesorii de limbi străine joacă un rol foarte important în sistemul de învățământ al țărilor comunitare, fiind mereu pregătiți să facă față noilor provocări ale societății moderne și a redefinirii rolului lor în educație.
 

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și a Formării Profesionale din România vine în întâmpinarea acestor exigențe actuale, oferind posibilitatea de a urma stagii de pregătire profesională în țările europene. Astfel, Comenius face parte din Programul pentru educația și formarea de-a lungul vieții și propune profesorilor de limbi străine cursuri practice cu durata de o săptămână sau două organizate de diferite instituții europene. Pedagogia stagiului pentru profesori și formatori de limba franceză organizat de Centrul de Lingvistică Aplicată din Besançon, la care am participat, a fost axată în jurul celor patru competențe de comunicare și înțelegere, insistându-se pe utilizarea metodelor pedagogice moderne în corespondență cu Cadrul European Comun de Referință. Obiectivul general al cursului a fost acela de a oferi adulților modele și soluții de ameliorare a cunoștințelor și competențelor lor, de dobândire de aptitudini, tehnici și metode pedagogice sau competențe de gestionare a învățării, de a încuraja schimbul de bune practici. Ca obiective specifice au fost dezvoltarea, înnoirea și îmbogățirea practicilor și a reflecției pedagogice a profesorilor de limba franceză de-a lungul unor module și ateliere practice, creative și inovatoare, dezvoltarea schimbului intercultural între părțile participante, dezvoltarea la participanți a competențelor de predare a limbii franceze prin obiective pedagogice organizate în jurul a ceea ce limba franceză numește les savoirs (savoir faire, savoir être și savoir apprendre), precum și evaluarea acestor obiective, diversificarea și actualizarea competențelor de concepere pedagogică la profesori pentru dezvoltarea creativității și a competențelor de comunicare. Cursul a fost construit într-o perspectivă comunicativă, plecând de la teme actuale în Franța, dar și pe plan mondial. Toate aspectele limbii (lingvistice, gramaticale, socio-culturale etc.) au fost luate în considerare. Suporturile de curs foarte variate – manuale și numeroase documente autentice –, permițând o foarte bună dobândire a informațiilor de tip pedagogic, cât și o foarte bună exersare a limbii franceze. Puncte forte ale stagiului au fost vizitarea a două licee și colegii franceze din Besançon și asistarea la ore de predare autentică, cu clase de elevi și profesori diferiți la Colegiul Notre Dame – Liceul Saint Jean și Colegiul Stendhal. Nu în ultimul rând, un stagiu Comenius reprezintă și o experiență civilizațională. De la experiențele gastronomice (degustări de brânză) și până la vizitele în muzee (Muzeul de Arte și Arheologie, Muzeul Timpului), plimbări pe podurile de peste Doubs sau prin spațiile din interiorul Citadellei, orașul Besançon, vechi fort militar, oferă o panoramă excepțională, cosmopolită a îmbinării trecutului cu modernul. (Prof. dr. MITITIUC-SVEICA LOREDANA, Liceul cu Program Sportiv Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: