Riscuri

Cei interesați știu: și România a semnat ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere). Unii zic că pe furiș. Alții spun că nici n-avem habar deocamdată ce s-a semnat, că beneficiile fi vor minore (în unele părți) față de prejudicii (în altele). Pe de altă parte, neliniștiții sunt liniștiți prin aceea că semnarea documentului n-ar fi totul, că urmează a fi efectuați și alți pași în acest sens, mult mai nuanțați. Altfel, mai toți utilizatorii de internet și nu numai cunosc (și se bucură de) numeroase situații în care proprietarii de informație sunt nesocotiți. Bunăoară, materialele unei ediții electronice a unei publicații tipărite pot fi de zeci de ori copiate/multiplicate (uneori, cu pretenția că astfel s-ar face un serviciu) de instanțe care se prezintă ca realizând „revista presei” sau ca fiind furnizori zonali, regionali etc. de informație.
 

L.D. CLEMENT

Sau un clip postat de cineva pe arhicunoscutul YouTube, pentru a fi vizualizat/ascultat acolo, să fie retransmis de o televiziune, doar cu „profesionista” indicare a „sursei” (adică… YouTube, depozitarul!), nicidecum a instanței care a creat/plătit și depozitat (cu un alt scop) materialul. Etc. Marile îngrijorări față de efectele ACTA însă nu vin din perspectiva demolării consumului foarte democratic și gratuit al unor astfel de informații, prin instaurarea unei dictaturi a proprietății, ci din aceea ca orice utilizator de informație vehiculată pe internet să sufere „imixtiuni în viața privată”, controlat (și eventual sancționat) fiind pentru ce și cum consumă. Îngrijorare justificată, poate, câtă vreme nu e clar încă cine vor fi „polițiile” netului, dar care, credem, reamintește fiecărui utilizator că și-a asumat acest risc încă din momentul în care s-a conectat, astfel, cu lumea. Risc care amenință, după cum periodic aflăm, și NASA, cu serverele sale (un adevărat deliciu pentru hackeri), dar și un oarecare țăcănitor din taste despre care, la un moment dat, „cineva” poate afla (și fără a fi mare specialist în domeniu!) ce citește, ce scrie, ce descarcă etc. La o adică, în situația aceasta s-ar putea afla și un candidat care în curând s-ar înscrie în competiția electorală…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: