Anul ’80 al artelor plastice bucovinene

Premii și elogii pentru patru artiști talentați, dar diferiți ca stil

Vernisări de expoziții, decernări de premii, muzică și poezie au fost momentele reunite în manifestarea dedicată „Anului ’80 al artelor plastice bucovinene”, desfășurată ieri, la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei.
 

La etaj – expoziția cu 70 de lucrări de acuarelă, grafică și artă decorativă realizate de Radu Bercea, la parter – expoziția scriitorului și pictorului Constantin Severin, care expune 25 de lucrări de pictură din colecția personală și 7 lucrări din colecția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Gândită și realizată la inițiativa scriitorului Ion Drăgușanul, manifestarea, prilejuită de împlinirea a opt decenii de la constituirea Societății Artiștilor și Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, a îmbinat momentele de prezentare a artiștilor expozanți, de decernare a premiilor „Opera Omnia” și „Pictorul Anului”, cu poezie, recitată de actrița Corina Borș de la Teatrul „Maria Filoti” din Brăila, și muzică folk interpretată de Vasile Purice, care și-a legat numele de formațiile Pegas și Semnal M. Subprefectul Angela Zarojanu și vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Ilie au înmânat premiile „Opera Omnia” și „Pictorul Anului” artiștilor plastici Virgil Parghel și Constantin Severin, respectiv Radu Bercea și mai tânărului David Croitor. Despre fiecare a avut cuvinte de laudă caricaturistul și graficianul Mihai Pînzaru-PIM, care a realizat și portretele premiaților, iar în special pentru Constantin Severin poetul și criticul de artă Gheorghe A. Stroia, redactorul-șef al revistei „Armonii culturale”. În opinia lui PIM, Radu Bercea este „întruchiparea diplomatului de carieră”, „un tip deschis către modernitate”, în acuarelele căruia „se simte poetul”. David Croitor, fost geolog, este în prezent „un pictor desăvârșit”, care are „o bucurie neostoită” de a crea, iar Constantin Severin, „un om care are la bază toate atributele unui poet”, iar „prin pictură n-a făcut decât să-și arate o latură mai luminoasă”. Virgil Parghel, căruia vremea nu i-a permis să ajungă la Suceava, este „un maestru desăvârșit”, spune PIM. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu a reamintit de expoziția retrospectivă a lui Virgil Parghel, de anul trecut: „Toată lumea cunoaște dimensiunea operei lui Virgil Parghel. Anul trecut, el a făcut la Muzeul de Istorie prima lui retrospectivă la Suceava, după aproape 3 decenii, care a fost declarată expoziția anului în Moldova”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: