Ger năprasnic; rețelele rezistă

> În ciuda gerului, sucevenii au căldură în case > Reprezentanții Termica și E.ON Gaz au transmis consumatorilor de agent termic și de gaz metan din Suceava că, până ieri, în sistemele lor nu existaseră avarii > „Când e ger, pot apărea oricând probleme în rețea”, a afirmat însă Mircea Onofreiciuc, directorul tehnic al SC ACET SA Suceava
Înainte de cea mai friguroasă noapte din această iarnă, sucevenii nu au suferit de frig în locuințe în ciuda gerului care a pus stăpânire pe oraș în urmă cu câteva zile, ger care se va menține încă cel puțin o săptămână. SC Termica Suceava a comunicat că localnicii alimentați din rețeaua centralizată vor avea și în continuare în apartamente și case un confort termic optim, deoarece este suficient combustibil de „ars”, iar în rețea nu s-a înregistrat nicio avarie.
 

„Stocul de huilă este asigurat și funcționăm cu centrala pe cogenerare la capacitate maximă, cu un grup. Regimul termic din locuințele sucevenilor nu a avut de suferit deocamdată și sunt premise ca nici în continuare, în ciuda temperaturilor foarte joase, să nu existe probleme în alimentarea cu agent termic a populației”, a declarat Doina Oică, directorul de marketing al SC Termica SA. Nici sucevenii care își încălzesc locuințele cu centrale termice nu s-au confruntat cu probleme în alimentarea cu gaz metan, Corneliu Zaiț, purtătorul de cuvânt al E.ON Gaz afirmând că, până ieri, în municipiul și județul Suceava presiunea gazului nu a avut de suferit din cauza gerului. „Nu au fost probleme cu presiunea gazului în sistem, până în acest moment, iar confortul termic al consumatorilor a fost asigurat în condiții normale”, a declarat reprezentantul E.ON Gaz. Aflăm că mici probleme în alimentarea cu gaz s-au înregistrat punctual, când presiunea scăzută din cauza frigului a putut fi readusă la normal de proprietar, prin acționarea supapei speciale a centralei de apartament. În rețeaua de apă-canal gerul a „crăpat” câteva robinete în subsoluri, mai multe conducte mici și a provocat o avarie mai serioasă în Obcini Lucrătorii ACET lucrau ieri, la temperaturi de -15 grade Celsius, pentru remedierea unei avarii la o conductă – nereabilitată prin programul ISPA – de pe strada Victoriei din cartierul Obcini. Avaria a afectat alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor de pe trei străzi din cartier și a punctului termic Obcini 4, finalizarea lucrărilor de reparații fiind estimată pentru după-amiaza zilei de ieri. În zilele precedente însă, din cauza frigului năprasnic, dar și a uzurii, au apărut o serie de alte defecțiuni în rețeaua de apă și canal a municipiului, câteva dintre ele la subsolul imobilelor, cum a fost cazul a două robinete generale ce s-au defectat în subsolul unor blocuri de pe străzile Luceafărului și Celulozei. Joia trecută, stația de pompare de la Sf. Ilie a rămas câteva ore fără alimentare cu energie electrică din cauza unui cablu care a cedat la ger, dar alimentarea cu apă potabilă a populației din cartierul Obcini nu a avut de suferit. „Din experiență știm că în perioadele de ger prelungit, când pământul îngheață, sunt afectate cablurile electrice și conductele de apă. Nu au apărut deocamdată avarii mari, care să necesite intervenții de amploare, gerul nu a afectat tronsoane reabilitate vara trecută, stațiile de pompare funcționează, dar, când e ger, pot apărea oricând probleme în rețea. Sperăm însă să nu fie”, a afirmat Mircea Onofreiciuc, directorul tehnic al SC ACET SA Suceava. Pentru noaptea ce tocmai a trecut – sub atenționare „cod portocaliu” de ger valabilă până în 3 februarie – în județul Suceava erau estimate de meteorologi temperaturi minime de până la -27 de grade Celsius.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: