Până la sfârșitul lunii

175 de medici de familie se pot înscrie la o instruire gratuită în screening de cancer de col uterin, colon și sân

Medici de familie suceveni se pot înscrie să participe la un program de instruire în screeningul pentru cancerul de col uterin, de colon și sân, în cadrul proiectului „Instruire și prevenție pentru o viață sănătoasă”, inițiat de Ministerul Sănătății.
 

În total, 6.000 de medici de familie din țară vor fi recrutați de Ministerul Sănătății, până la sfârșitul acestei luni, pentru a participa la proiect, 175 fiind cifra de medici de familie estimată pentru Suceava. La nivel național vor fi instruiți încă 1200 de medici din specialitățile anatomie patologică, medicină de laborator, sănătate publică-epidemiologie, radiologie-imagistică medicală și medicină nucleară, obstetrică ginecologie și gastroen-terologie. 31 ianuarie este data limită de înscriere pentru medicii care vor deveni formatori și pentru cei ce vor fi instruiți, costurile privind transportul, cazarea și masa fiind asigurate prin bugetul proiectului. Acesta beneficiază de fonduri în valoare de 17.982.000,00 lei, fără TVA, din fonduri structurale și de la bugetul de stat. Proiectul va dura 3 ani și presupune organizarea a 700 de sesiuni de instruire. Cancerul de col uterin și de sân, principalele cauze de deces în România În România, principalele două cauze de deces la populația feminină au fost cancerul de col uterin și cel de sân, acesta din urmă fiind, în anul 2005, cea mai importantă cauză de deces în țara noastră. Conform statisticilor din 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în privința incidenței cancerului de col uterin, cât și în cea a ratei mortalității din cauza acestui tip de cancer, rată de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est și de 6 ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene. “Studiile europene au demonstrat faptul că rata de supraviețuire a pacienților diferă semnificativ de la țară la țară și de la o regiune la alta. O cauză evidentă a acestor variații este nivelul diferit de informare și calificare a personalului medical implicat în screeningul, diagnosticul sau tratamentul afecțiunilor oncologice. În acest context, educarea medicilor, actualizarea cunoștințelor lor privitoare la practicile medicale eficiente în creșterea ratei de supraviețuire devin nu doar o necesitate, ci o obligație morală. Probele clinice au arătat că metodele specifice de screening s-au dovedit eficiente pentru trei tipuri de cancer diferite – de sân, de col uterin și de colon –, iar screeningul de înaltă calitate este posibil numai dacă personalul de la toate nivelurile este instruit în mod corespunzător”, precizează ministerul.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: