Vasilică Pușcașu, arestat la Înalta Curte de Casație și Justiție

> Predarea acestuia către statul austriac se va judeca pe 20 ianuarie, la Suceava, iar hotărârea judecătorilor Curții de Apel este supusă recursului, tot la Înalta Curte
 

Vasilică Pușcașu, de 35 de ani, din Suceava, reținut, zilele trecute, de polițiști suceveni din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Intervenție Rapidă – IPJ Suceava, la acțiune participând și mahări din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale, precum și o echipă de polițiști austrieci, a fost arestat, ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în recursul introdus de procurorii români, recte suceveni. Cu alte cuvinte, judecătorii au admis recursul procurorilor. Deși Curtea de Apel Suceava dispunea, în urmă cu câteva zile, obligarea inculpatului de a nu părăsi localitatea de domiciliu o perioadă de 30 de zile, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a considerat necesar să facă recurs. Procurorii suceveni nu au participat la nicio acțiune de urmărire penală, sub nicio formă, în acest dosar. Judecătorii supremi ai României au decis, însă, că acuzatul merită arestat. Redăm din motivarea Curții de Apel Suceava, de acum câteva zile: „Se va face adresă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în sensul de a ne comunica dacă persoana solicitată are afaceri judiciare, în caz afirmativ să (…) etc., nr. dosarului și calitatea acestuia, precum și ce calitate are acesta în dosarul penal (…)“. Tradus în termeni simpli: Vasilică Pușcașu, persoana solicitată a fi predată autorităților austriece, cetățean român, are daraveri penale de rezolvat acasă, astfel că rămâne de văzut ce decizie se va lua, pentru că, potrivit legii române, întâi rezolvi aceste daraveri în țară, iar numai pe urmă în străinătate. Conform datelor din mandatul emis de Parchetul din Wiener Neustadt, un oraș din Austria Inferioară, Vasilică Pușcașu este acuzat că, împreună cu alte persoane, a comis două jafuri armate. Faptele s-ar fi petrecut în zilele de 1 și 7 aprilie 2005, când Pușcașu și celelalte persoane au intrat armate în două sucursale bancare, de unde ar fi plecat cu 265.000 de euro, respectiv 70.000 de euro. Pe 20 ianuarie 2012, la Curtea de Apel Suceava se va judeca extrădarea/predarea omului de afaceri sucevean. Care extrădare/predare nu se poate face, sub nicio formă, atâta vreme cât inculpatul – căci inculpat este, din moment ce este arestat de o instanță română – are dosare penale în România. Indiferent de decizia de pe 20 ianuarie a.c. a judecătorilor suceveni, predarea este supusă recursului. Tot la Înalta Curte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: