Medicii de familie, despre proiectul Legii sănătății:

“Ar fi important pentru pacienți să știe dacă va fi un pic mai bine sau nu”

Medicii de familie din județul Suceava își vor exprima punctul de vedere și propunerile la proiectul Legii sănătății prin Colegiul Județean al Medicilor Suceava și prin Societatea Națională de Medicina Familiei alături de ceilalți colegi din țară, ne-a informat dr. Irina Badrajan, secretarul Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava, totodată secretarul CMJ Suceava. Referitor la lege, în starea în care se află și a fost supusă dezbaterilor, dr. Badrajan spune că “e făcută în foarte mare grabă” și cuprinde “exprimări ambigue, care se contrazic de la un paragraf la altul”, dar cel mai grav este că pacienții au intrat în panică fiindcă ascultă comentariile de la televizor și nu înțeleg nimic.
 

medicul de familie IRINA BADRAJAN

“Dacă va rămâne așa cum este în forma finală, Legea sănătății este cam restrictivă pentru pacienți, pentru că nu știm încă ce cuprinde pachetul cu servicii de bază. S-ar putea să fie foarte bun, cel de până acum era bun, cuprindea destule servicii, dar nu știm dacă va rămâne. Se creează panică și o stare de spirit proastă în rândul pacienților, care vin la cabinet speriați că n-au înțeles nimic din lege. Ar fi important pentru pacienți să știe dacă va fi un pic mai bine sau nu cu noua lege. Ei n-au citit legea, ascultă tot felul de comentarii, de aceea spun că dezbaterile trebuie făcute de cei din sistem”, este de părere medicul. La ce să se mai aștepte medicina de familie Pentru medicina primară, proiectul Legii-cadru a sănătății aduce o serie de noutăți cum ar fi formarea echipelor de asistență medicală primară multidisciplinară, a echipelor de asistență medicală comunitară și a societăților de asistență medicală primară. Altă reglementare se referă la faptul că societățile care furnizează servicii de asistență medicală primară nu pot fi asociați sau acționari ai producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor de medicamente, de produse sanitare sau echipamente medicale. Mai mult, producătorii, distribuitorii și furnizorii de medicamente, produse sanitare sau echipamente medicale nu pot înființa, deține sau administra societăți de asistență medicală primară. Cabinetele medicale de medicină de familie și societățile de asistență medicală primară pot înființa sedii secundare, sub forma punctelor de lucru. Totodată, legea dă mai multă larghețe primăriilor de a angaja și remunera medici de familie, în locurile unde nu sunt deloc sau sunt puțini. Șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiței, spune că și în contextul vechii legi primăriile puteau face astfel de angajări, numai că acum proiectul de lege stipulează mai pe larg aceasta. “Și înainte administrația locală putea angaja un medic de familie dacă voia, nu era o încălcare a legii. La Dolhasca, de exemplu, de mai bine de un an primăria a angajat un medic pentru persoanele neasigurate”, a precizat dr. Abiței. Noutăți sunt introduse și în sistemul de plată pentru serviciile de asistență medicală primară, unde vor fi introduse plata prin capitație activă și plata prin capitație pasivă, alături de celelalte forme de plată, tarif pe persoană asigurată, tarif pe serviciu medical, tarif pe caz rezolvat, tarif pe episod de boală, preț pe decontare, buget global, preț de referință.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: