După vreme

A fost, este iarnă adevărată cam peste tot în jurul nostru. Săptămâna trecută, cei care au ajuns în sau au traversat Austria au avut de înfruntat viscolul, care hălăduise cu câteva zile înainte și prin Germania și Polonia. Mai aproape, în Bulgaria, vântul și ninsorile și-au făcut de cap, blocând țara sau bucăți din ea preț de zile întregi. Mijloacele media românești s-au întrecut în a oferi amănunte despre iarna grea de pe acolo, avertizându-ne asupra pericolelor ce ne așteaptă dacă ne aventurăm în acele spații.
 

Dumitru TEODORESCU

Numai la noi, mai nimic. A nins, este drept, pe ici, pe colo, în zonele înalte mai ales. În rest, vreme de toamnă târzie sau de primăvară iute venită, vreme ideală între altele pentru utilizarea tihnită a automobilului. Om fi tânjind noi după zăpadă și iarnă de-adevăratelea, dar cei care se așază zilnic la volan recunosc în sinea lor că vremea aceasta este până la urmă un dar de la Dumnezeu. Un dar cu tâlc, însă. Se vede că Cel de Sus ține, într-un fel, cu cei de jos, amărăștenii, care au fost obligați să-și încalțe mașinile, conform noilor legi, cu anvelope de iarnă. Dându-ne o iarnă fără zăpadă și gheață, El a făcut ridicolă așa-zisa grijă a autorităților față de noi, autorități care utilizează forța (legii) pentru a ne convinge cât de utile sunt cauciucurile de iarnă; câtă protecție asigură ele, cu cât de multă siguranță putem circula pe gheață etc. etc. Nici să nu vă gândiți că le-a trecut legiuitorilor prin cap să asigure astfel vânzări considerabile de asemenea anvelope… obligatorii pentru bieții comercianți de asemenea produse! Și nici că ciupește și Statul de acolo ceva milioane și milioane de lei! Nuuu… Numai că, sancționându-i pe cei de sus prin punere în stare de ridicol, Bunul Dumnezeu ne-a cam sancționat și pe noi, ăștia cu anvelopele obligatorii. În absența zăpezii și a gheții, anvelopele acestea se uzează foarte repede. Repede se uzează, repede trebuie să cumperi altele, astfel că, pentru vânzători, piață de desfacere este mereu. Sigur, ni se va spune: legea prevede echiparea cu anvelope de iarnă când este zăpadă. Corect. Dar echiparea/dezechiparea nu se face iute, ca-n armată. Durează și costă. Doar dacă vânzătorii de anvelope ar comercializa și telecomenzi prin care, la simpla apăsare, roțile de iarnă să ia locul celor de vară, roțile de vară să ia locul celor de iarnă… După vreme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: