Populația vaccinată până acum nu este în pericol

Campania de vaccinare antigripală a fost sistată, deocamdată, de Ministerul Sănătății, întrucât s-a constatat că o parte din vaccinul antigripal are o concentrație mai scăzută a tulpinii B. Dar aflăm că populația care s-a imunizat până acum nu este în pericol. “Faptul că are o concentrație mai scăzută înseamnă că nu asigură protecție împotriva virusului gripal atât de mare, de 75-80%, cât trebuie să fie în mod normal. Important este ca populația să nu intre în panică, fiindcă nu există niciun pericol pentru sănătate, vaccinul nu este nociv”, ne-a declarat dr. Irina Badrajan, secretarul Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava.
 

Aproape 5000 de vaccinuri au fost retrase în județ Vaccinarea antigripală a fost oprită de MSP în toată țara, pentru 7-10 zile, întrucât 350.000 de doze pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau diminuată concentrația uneia din cele trei componente, produsele utilizate până acum neavând probleme. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, în județ au fost date deoparte 4956 doze de vaccin. Cea mai mare parte fusese repartizată medicilor de familie, DSP având acum în stoc doar 515 doze de vaccin. Pentru campania de vaccinare din județ au fost alocate, în total, 15400 doze din vaccin, 10444 fiind utilizate deja. Ministrul sănătății, Ritli Ladislau, a cerut de urgență o informare scrisă Agenției Naționale a Medicamentului și Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare „Cantacuzino” cu privire la “conformitatea din punct de vedere al imunogenității vaccinului gripal sezonier”. Așadar, până la lămurirea situației, imunizarea gratuită va fi oprită timp de 7-8 zile. Între timp, spune dr. Badrajan, populația se poate proteja în continuare împotriva gripei prin măsurile recomandate în acest sezon, și anume evitarea locurilor aglomerate, îmbrăcăminte corespunzătoare și adoptarea unei alimentații bogate în vitamine. Până acum, în județ a fost diagnosticat un singur caz compatibil cu gripa, iar infecțiile respiratorii și pneumopatiile acute au avut o curbă descendentă de sărbători, când numărul lor a fost mult sub cel așteptat în perioada respectivă. În săptămâna 2-8 ianuarie, la DSP au fost raportate 2084 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, cu 49 de internări, și 730 cazuri de pneumopatie acută, cu 132 de internări. Cea mai afectată a fost categoria de vârstă 15-49 de ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: