Cu lege sau fără lege

Primarul Lungu vrea ca în 2012 să rezolve problema câinilor vagabonzi

> De săptămâna viitoare sucevenii sunt consultați, pe bază de chestionar, prin intermediul asociațiilor de proprietari, dacă vor câini adăpostiți de municipalitate, câini sterilizați și liberi sau dacă cer eutanasierea celor bolnavi ori agresivi
 

Ion LUNGU

De săptămâna viitoare, se începe consultarea populației Sucevei privind soluționarea problemei câinilor fără stăpân, a anunțat ieri primarul Ion Lungu. Potrivit lui, această consultare publică se va face prin intermediul asociațiilor de proprietari, președinții acestora urmând să distribuie locatarilor chestionare ce vor fi apoi colectate în urne. Reamintim că, prin aceste chestionare, sucevenii urmează să se pronunțe dacă doresc ca acești câini să fie strânși de pe străzi, sterilizați și îngrijiți în padocurile municipalității, dacă doresc ca după sterilizare câinii să fie din nou lăsați liberi în municipiu, dar și dacă sunt de acord cu eutanasierea câinilor bolnavi, periculoși sau agresivi. Primarul a precizat că rezultatul consultării publice urmează să fie anunțat la sfârșitul lunii februarie, iar la sfârșitul lunii martie se va finaliza și identificarea câinilor fără stăpân, urmând ca apoi să fie pusă în aplicare strategia de soluționare a acestei probleme stabilită în urma consultării publice. Lungu a ținut să sublinieze că, indiferent dacă va fi sau nu promulgată legea privind câinii comunitari în forma actuală, este decis ca în acest an să soluționeze problema câinilor fără stăpân din municipiu. El a adăugat că până în luna iunie va fi construit încă un adăpost pentru câinii vagabonzi care vor fi adunați de pe străzi, iar până atunci se va ști și poziția populației municipiului privind gestionarea lor. În prezent, în municipiul Suceava sunt aproximativ 3.000 de câini fără stăpân, din care jumătate sunt în adăpostul municipalității. Camera Deputaților a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autoritățile locale vor consulta populația prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier și că toți câinii vor fi “cipați”. Consiliile locale ar urma să aibă obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân și vor trebui să amenajeze și să suplimenteze din fonduri proprii, în funcție de necesități, adăposturile publice pentru câini. Câinii vor fi ținuți în adăposturile înființate de consilii timp de 30 de zile, cu excepția celor revendicați de proprietari. În situația în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicați sau adoptați, aceștia pot fi păstrați în adăposturi, returnați în teritoriu, eutanasiați sau se poate găsi o soluție combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populației din raza unității administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: