Municipalitatea suceveană, copleșită de subvențiile de milioane de euro pe care le plătește la Termica

> „Este vorba despre sume foarte mari, iar Primăria Suceava nu mai poate face față la aceste cheltuieli”, a declarat primarul Ion Lungu, după ce ANRE a mărit prețul de producere a gigacaloriei > Anul acesta, de la bugetul local ar trebui achitate subvenții de 25 de milioane lei, în condițiile în care de la populație se adună 5 milioane de lei anual, adică de 5 ori mai puțin
Primăria Suceava este forțată să plătească mai mulți bani cu titlu de subvenție către SC Termica. Situație posibilă după ce, prin decizia Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 3322 din 29 decembrie 2011, prețul de producere a energiei termice a fost majorat de la 139,16 lei pe gigacalorie, la 143,33 lei/Gcal, respectiv cu 4 lei (3%).
 

Astfel, tariful total, inclusiv cel de transport și distribuție și taxa pe valoarea adăugată (TVA) ajunge la 311,51 lei/Gcal. Aceasta înseamnă că Primăria Suceava trebuie să achite către Termica 163,51 lei, sumă care reprezintă diferența de tarif pentru fiecare gigacalorie produsă și livrată de la CET din Lunca Sucevei. Primarul Ion Lungu a declarat ieri, într-o conferință de presă, că majorarea este determinată de scumpirea energiei electrice, a gazelor naturale, precum și a altor utilități. În consecință, administrația locală se vede nevoită să achite către producătorul, furnizorul și distribuitorul de energie termică un plus de 870.000 lei față de media onorată în sezonul trecut. În anul 2011, municipalitatea a plătit, cu titlu de subvenție la agentul termic, suma de 2,62 milioane de euro, iar dacă se adaugă și contravaloarea utilităților, fondurile disponibilizate de la vistieria locală se ridică la 3,5 milioane de euro. În același timp, pentru cel dintâi trimestru al anului 2011, de la bugetul de stat, la Suceava s-au primit subvenții de 9,1 milioane de lei. Așa se face că, până la urmă, la Termica au mers subvenții de 5 milioane de euro, dintre care circa 2,7 milioane de euro de la primărie. „Este ultima oară când se mai poate funcționa în asemenea condiții, știut fiind faptul că, în anul 2012, nu se mai acordă niciun fel de subvenții de la bugetul de stat. Ca atare, marea noastră speranță se leagă de noua centrală termică care va fi realizată de Adrem Invest și care are ca termen de punere în funcțiune luna mai 2013. În urma discuțiilor cu constructorul vom face eforturi să dăm în folosință, parțial, CAF-urile, în iarna viitoare. Sper să se întâmple acest lucru, pentru că nici într-un caz nu vom mai putea funcționa pe cărbune. Aceasta deoarece este vorba despre sume foarte mari, iar Primăria Suceava nu mai poate face față la aceste cheltuieli”, accentuează edilul-șef. Ion Lungu evidențiază că, în 2012, municipalitatea ar trebui să achite către Termica subvenții de 25 de milioane lei, în condițiile în care din impozitele și taxele de la populație se adună maxim 5 milioane de lei anual, adică de 5 ori mai puțin. „Nu avem cum să achităm de 5 ori mai mult subvenție la Termica. Însă vom face tot ce trebuie pentru ca sucevenii să aibă asigurată căldura și apa caldă în iarna 2012-2013”, a promis șeful administrației locale sucevene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: