Ce fel de lacrimi?

Până și dictatorii crapă. Dacă nu le vine vremea să fie împușcați, se duc de așa-zisă moarte bună. Ieri, la Phenian, a fost băgat în beton, în coșciug de oțel și sticlă, îmbălsămat de specialiști ruși, Kim Jong-il (sau Iurii Irsenovici Kim, după numele său dintâi, dat de sovietici). „Conducătorul iubit”, „Tatăl nostru”, „Generalul”, „Generalissimul” ș.a.m.d. pentru coreenii din nord. Dar dacă n-am avut altceva mai bun de făcut, în zilele din urmă am tot urmărit materiale despre moartea sa și mai ales despre reacțiile coreenilor nordici. Construite, cam toate, pe același calapod, cu ironie nedisimulată, cu sarcasm care, bunăoară, au lipsit din corespondențele CNN sau Itar-Tass. Și-mi zic că n-ar fi vorba aici doar despre pura obiectivitate (care întotdeauna are și părțile ei impure), ci mai ales despre o mare diferență de optică asupra priveliștii.
 

L.D. CLEMENT

La 20 de ani și după…, vom fi fiind poate prea fragezi pentru a trage cu ochiul fără a cântări cu balanțe nepotrivite și fără a decide. N-am priceput încă ce vor fi fost întâmplările din casa noastră, pe care încă le numim „revoluție” (deși ne este din ce în ce mai limpede cine i-au fost și îi sunt beneficiarii, atât cei din lăuntru, cât și cei din afară), dar stăm să ne hlizim și să rânjim față de lacrimile de la televizor și din poze, pe care nu le înțelegem (…deși vom fi văzut și mai înainte filme ale extrem-orientalilor). Mă tem să zic că nord-coreenii, cei cu ochi plânși și fețe schimonosite, însă și cei care n-au încăput în imagini, își merită soarta. Dar nu mă tem să cred că ar merita din partea noastră, cei care într-un fel sau altul au împlinit 22 de ani de părelnic aer de libertate și democrație, măcar un pic de compasiune. Și chiar 2-3 lacrimi. De azi-mâine, știrile despre ei vor tăcea, noi îi vom șterge din gânduri, ca și cum nici n-ar exista.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: