Vasile Tărâțeanu – Membru de Onoare al Academiei Române

La Adunarea generală a membrilor Academiei Române din 15 decembrie a.c., scriitorul bucovinean Vasile Tărâțeanu, alături de alți oameni de cultură și știință din Italia, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Franța, Belgia, Muntenegru, a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române.
 

Vasile TĂRÂȚEANU

Este cel de-al treilea membru de onoare al Academiei Române ales din nordul Bucovinei, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, înaintea lui fiind onorați cu același titlu regretatul savant și scriitor Grigore Bostan și profesoara Alexandrina Cernov. Prezentarea poetului cernăuțean a fost făcută în cadrul Adunării Generale de către istoricul și criticul literar Mihai Cimpoi, de poetul, prozatorul și publicistul Nicolae Dabija, ambii academicieni, la care s-au adăugat nominalizarea și recomandările făcute de Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române, condusă de academicianul Eugen Simion, secție din care fac parte importante personalități ale vieții literare și științifice ale României cum sunt savanții Marius Sala, Dimitrie Vatamaniuc, Gheorghe Civu, scriitorii Nicolae Breban, Augustin Buzura, Dumitru Radu Popescu, Nicolae Manolescu și alții. Acest titlu vine să le încununeze pe toate celelalte titluri ale scriitorului Vasile Tărâțeanu, cele de membru-corespondent al Academiei Româno-Americane de Literatură și Artă (SUA), de membru al Academiei de Științe, Literatură și Arte (ASLA) de la Oradea (România), de membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, România și Republica Moldova și de membru al PEN-clubului european al scriitorilor, precum și cele de cetățean de onoare al orașelor Ploiești, Craiova, Bușteni și al comunei Dumbrăveni din județul Suceava, de care s-a învrednicit până acum. O bună parte din creația scriitorului bucovinean Vasile Tărâțeanu, autor a peste 20 de cărți pe poezie și publicistică, al unor antologii de poezie și deținător a tot atâtea premii naționale și internaționale pentru literatură, a fost tradusă în limbile ucraineană, franceză, engleză, albaneză, macedoneană, sârbă, suedeză, inclusă în zeci de antologii de poezie română apărute în România, Republica Moldova, Serbia, Suedia, Austria, Macedonia și alte țări. Redacția cotidianului „Crai nou”, printre ai cărui cititori fideli se numără și confratele nostru cernăuțean, scriitorul Vasile Tărâțeanu, consemnează evenimentul și-l felicită pe cel care a semnat adeseori în paginile ziarului sau despre care s-a scris de atâtea ori, strălucitul reprezentant al intelectualității românești și remarcabilul om de cultură care tocmai a fost ales între nemuritorii Academiei Române. (C.n.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: