Sucevenii nu sunt prea interesați de asigurarea obligatorie a locuințelor

> La 31 iulie, în județ se asiguraseră 3% din totalul locuințelor, în 4 luni și jumătate numărul asiguraților crescând cu doar 1,13% > În ciuda faptului că legea prevede amenzi între 10 și 500 lei, până acum primarii nu au aplicat nicio sancțiune
Sucevenii nu dau năvală să-și asigure locuințele, cu toate că, de la 15 iulie, cei care nu au polițe de asigurare riscă amenzi destul de consistente. Potrivit unei informări a Prefecturii Suceava, din cele 258.092 de locuințe asigurabile înainte de recensământ, până zilele trecute fuseseră asigurate doar 10.648, aducă numai 4,13% din total.
 

Cei mai mulți asigurați, raportat la numărul de locuitori, se întâlnesc în comuna Moldova Sulița, unde și-au cumpărat polițe de asigurare 21,51% din totalul proprietarilor. În top urmează orașul Salcea, cu 15,45% locuințe asigurate, și comunele Voitinel (11,80%), Pătrăuți (10,57%), Vulturești (10,06%), Bosanci (9,67%), Capu Câmpului (9,63%) și Verești (9,54%). În rândul municipiilor, se detașează Rădăuți, cu 5,22% de locuințe asigurate, urmat fiind de Suceava (3,9%), Câmpulung Moldovenesc (3,7%), Fălticeni (2,9%) și Vatra Dornei (2,27%). La Siret procentajul de asigurare era de 3,39, la Gura Humorului – 5,67, iar la Solca – 1,84. La 31 iulie, în județul Suceava erau asigurate 3% din totalul locuințelor, în 4 luni și jumătate numărul polițelor crescând cu doar 1,13%. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Tătaru, a ținut să menționeze că, în afara asigurărilor obligatorii, există proprietari de locuințe care au apelat la cele facultative, care le includ și pe primele. „În mod sigur, mai sunt și alte locuințe asigurate de către diferite societăți specializate, cu asigurări mai complexe, care cuprind și asigurarea obligatorie. Din păcate, nu deținem o asemenea situație”, a spus Tătaru, adăugând că, din câte are cunoștință, până cum nu a fost aplicată vreo amendă celor care nu și-au luat polița de asigurare obligatorie. Conform legii, nivelul sancțiunilor contravenționale care se pot aplica este cuprins între 100 și 500 lei, amenzile fiind de competența primarului unității administrativ-teritoriale sau a persoanelor împuternicite în acest sens. Totodată, același act normativ prevede că, în situația producerii unor inundații, proprietarii locuințelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliței de asigurare încheiate. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate o perioadă de 12 luni și este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuințelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parțială pentru prejudiciul produs ca urmare a producerii riscului asigurat. Pentru construcții cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, prima de asigurare este de 20 euro, iar suma asigurată, de 20.000 euro. Pentru construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată, de 10.000 euro. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social și care au în proprietate construcții cu destinație de locuință, asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale se plătește de către Agenția Județeană de Prestații Sociale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: