La un bărbat din Moldova Sulița

Botulism de la toba de porc nepreparată cum trebuie

Un bărbat de 27 de ani din Moldova Sulița a fost confirmat cu botulism, o boală destul de rară, în prezent el fiind internat, în stare gravă, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași – ne-a informat conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava.
 

Boala a fost confirmată serologic, prin analize de laborator, persoana respectivă fiind internată la Iași pe 14 decembrie, după ce se prezentase, mai întâi, la Spitalul Municipal Câmpulung. „Bărbatul a mâncat preparate pregătite în gospodărie, respectiv tobă de porc, fiind singurul membru al familiei care a consumat produsul, celelalte persoane sesizând un gust suspect. Medicul de familie din localitate urmărește starea de sănătate a rudelor pacientului”, precizează DSP. O boală letală în 30% din cazuri Botulismul este o boală neuroparalitică determinată neurotoxic, produsă de Clostridium botulinum, gravitatea ei fiind evidențiată și prin letalitatea care poate ajunge până la 30% din cazurile de îmbolnăvire. De aceea, specialiștii DSP amintesc populației ca în preajma sărbătorilor de iarnă „să acorde o atenție deosebită modului de pregătire și păstrare a alimentelor”, întrucât microflora prezentă în mod obișnuit „se multiplică și alterează proprietățile organoleptice, ceea ce scoate din uz produsele alimentare”. Ca măsuri de prevenție DSP recomandă „sterilizarea corectă (cu repetare, trei zile la rând, prin fierbere) a conservelor preparate în gospodărie”, fiind excluse din consum conservele de leguminoase, murăturile cu straturi groase de mucegai și conservele bombate și mirositoare”. De asemenea, trebuie exclusă mierea din alimentația copiilor cu vârsta de până la un an.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: