Dragostea, cu lapte sau fără

Presa științifică și cea „științifică” încearcă, la noi, să recupereze teren în ultimii ani, în zona „de nișă” în care, totodată, publicul și inteligențele care decid ce-i trebuie și ce nu-i trebuie acestuia au cantonat-o. Dincolo de publicațiile sau formatele „specializate” (care promovează un soi de știință-de-divertisment, destul de diferită dacă ea se adresează „doamnelor”, „domnilor”, „familiei”, „adolescenților” etc.), știrile, articolele grele, chiar analizele au început să se regăsească din ce în ce mai des în presa cotidiană și, dincolo de titlurile care pot fi atractive, au deja o normă proprie: „cercetătorii spun”, „specialiștii zic” etc.
 

L.D. CLEMENT

Eventual, cu trimitere la vreo universitate de pe cealaltă jumătate a lumii. Mărturisesc că deunăzi am căzut și eu în capcana unei „știri” care-mi fusese pusă sub nas, ce zicea că „cercetătorii” au decis (pentru mai mare greutate, informația era pusă sub girul OMS!) că dragostea este, de fapt, o boală. Norocul meu a fost că am beneficiat de sprijin competent și, astfel călăuzit, am înțeles că totul pornise de la niște povești rusești traduse pripit în românește, trecute de pe site-uri în ziare și invers, scornite cu un an în urmă, iar acum reîncălzite; și că în repertoarul oficial al maladiilor, la codul indicat de „știre”, se regăsea o boală mentală; dar cu totul alta! Ieri dimineață însă, la cafea, tocmai frunzăream o publicație „de sănătate”, în care citeam mai întâi că nu-i greșit să bei cafea pe inima goală (și respiram ușurat); altundeva revista zicea că-i rău să o bei cu lapte; iar altundeva informa că-i bună împotriva cancerului. Eram fericit (n-aveam lapte!), când, furtunos, radioul începu să țipe la mine: cafeaua e f.f. dăunătoare, trebuie (?!) înlocuită cu năut! …Acum, parc-aș înțelege că multe știri, ca și bârfele (din care, de altfel, adesea se trag), sunt menite doar a te duce cu vorba. Dar va fi fiind, „în spate”, și cineva care ne vrea bolnavi? Sau cineva care s-a pus pe făcut năut și n-are unde să-l vândă?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: