Curtea Domnească ar putea fi reabilită cu fonduri nerambursabile norvegiene

Primăria Suceava are în vedere atragerea de finanțare externă pentru reabilitarea Curții Domnești. În acest sens, vizează un program de cooperare european în cadrul căruia, în perioada 2012-2014, Norvegia va oferi României un ajutor nerambursabil de 305 milioane de euro.
 

Curtea Domneasca

Potrivit edilului-șef Ion Lungu, nu ar fi pentru prima dată când un asemenea parteneriat funcționează, într-o etapă anterioară fiind susținute financiar inclusiv proiecte din domeniul patrimoniului cultural. „În perioada 2009-2011 s-au mai promovat proiecte în domeniul patrimoniului cultural. Vrem să vedem care sunt condițiile și poate avem vreo șansă să accesăm finanțare în cadrul acestui program”, declară primarul, adăugând că în ședința de luna aceasta a CL urmează să fie aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți investiției. Proiectul final de reabilitare a Curții Domnești a fost întocmit de spaniolii de la Arena Teatro, intervențiile fiind estimate la 17 milioane de euro. Din cauza unor reglementări legale care interziceau primăriei să intervină, ani întregi importantul obiectiv turistic din centrul Sucevei a fost lăsat în paragină. În 2010, de la bugetul local s-a disponibilizat suma de 100.000 de lei, bani cu care a fost amenajat un gard din piatră și fier forjat în lungime de 120 de metri, urmând ca pentru alte investiții să fie accesate fonduri europene. Deocamdată, spațiul respectiv încă mai este plin de bălării și, parțial, înconjurat de panouri de genul celor folosite pe șantierele de construcții. Curtea Domnească se află în preajma „orașului medieval”, în apropierea Bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Șipote, a centrului meșteșugăresc de cândva al Sucevei, precum și a Bisericii „Beizadelelor”. Primele lucrări, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniță, au fost inițiate în timpul lui Petru I Mușat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcțiile din lemn și au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est, alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost ridicat, din porunca lui Ștefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu pivniță. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: