Biserica din lemn din Bănești caută ajutor…

> În cimitirul ei odihnește de veci Paraschiva Iurașcu, bunica poetului Mihai Eminescu > Biserica este inclusă, din 2004, pe Lista monumentelor istorice din județul nostrum
 

Ilie Martuneac

În fiecare an, pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, creștinii din satul Bănești prăznuiesc hramul bisericii. Satul are două locașuri de cult ortodox, o biserică mai nouă, construită în 1890 de baronul Gh. Kapri, și o biserică din lemn, din secolul al XVI-lea, dar care a fost refăcută și redată în folosință în anul 1706. În documentele acestei biserici – conform arhivei Bisericii „Sf. Nicolae” – apare 26 august, anul 7176, adică 1668, din timpul domniei lui Iliaș Alexandru (1666-1668). În aceea vreme păstorea aici preotul-călugăr Aftănase, care din 1669 a slujit 20 de ani la această bisericuță cu 72 de familii de români creștini. Biserica nu mai era corespunzătoare și, în 20 aprilie 1706, se dă în folosință o nouă biserică de lemn, cu hramul Sf. Nicolae. Numele ctitorului – boierul Ștefan Stamate – nu e înscris în izvoare istorice, dar apare în pisania dăltuită în ușorul de la intrare: “Cu darul Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh apuca-tu-s-a dumnealui Ștefan Stamate cu tot cheltuiala dumisale și au făcut sfânta biserică în timpul domniei (lui) Ion Antioh Constantin Voievod, în anul 7124 aprilie 20”. Biserica de lemn “Sf. Nicolae” din Bănești a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, la numărul 201. Biserica prezintă și interes cultural, deoarece în cimitirul din preajmă a fost înmormântată Paraschiva Iurașcu, bunica poetului Mihai Eminescu. Ea se născuse în anul 1785, în satul Bănești, sub numele de Paraschiva Brihuescu. S-a căsătorit cu Vasile Iurașcu din Joldești, cu care a avut 9 copii, printre care pe Raluca, mama lui Mihai Eminescu. Paraschiva Iurașcu a decedat la vârsta de 51 de ani, după cum știu bătrânii. Se spune că venind iarna de la Joldești la Bănești cu trăsura, probabil pentru a-și vedea rudele, trăsura s-a prăbușit pe ghețușul podului cu cai cu tot, iar Paraschiva Iurașcu și-a pierdut viața în acest accident. De altfel, în biserica de lemn există o piatră funerară pe care este inscripționat un text în stil popular redactat probabil de Vasile Iurașcu, text care eternizează acest sfârșit. Paraschiva Iurașcu a fost înmormântată pe când aici păstorea pr. Teodor Teodoreanu (1800-1845). Supusă trecerii timpului și intemperiilor, biserica de lemn s-a degradat și are nevoie de reparații urgente – ne-a declarat pr. Ilie Marțineac, care face un apel către credincioși să ajute acest sfânt locaș. Mesajul este adresat și Consiliului Județean, „dacă poate să ajute la restaurarea acestui monument, deoarece starea materială a creștinilor din acest sat este precară și nu se pot întreține două locașuri de cult”. Primarul Gheorghe Cornea ne-a precizat: „Cu regret în suflet, în momentul de față Primăria și CL Fântânele nu au avut posibilitatea de-a interveni în ceea ce privește restaurarea acestui locaș prin alocarea de fonduri, din cauză că bugetul local nu ne-a permis acest lucru. Sperăm ca pe viitor să obținem sprijin de la autoritățile în drept pentru restaurarea acestui sfânt locaș”. (IONEL CURCAN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: