La copiii Centrului “Laurenția Ulici”

Moș Nicolae olandez

> Reprezentanții Fundației umanitare “Stichting HAR” din Wychen, Olanda, au împărțit ieri daruri și le-au vorbit copiilor despre tradiția Moșului Nicolae în țara lor
 

La copiii Centrului de plasament “Laurenția Ulici” din Gura Humorului a venit ieri un altfel de Moș Nicolae. De data aceasta, unul olandez, adus în centru de soții Ria și Ben Theissen și Eline și Tom Pasma, două familii ce activează în cadrul fundației umanitare “Stichting HAR” din Wychen, Olanda. Cele două familii „s-au lipit” de centrul din Gura Humorului în urmă cu doi ani, fiind, de altfel, mult mai vechi cunoștințe și susținătoare ale copiilor aflați în plasament la Centrul “Visătorii” din Fundu Moldovei. Un efort deosebit a făcut, cu ocazia acțiunii de ieri, dna Ria Thissen, care a vorbit (ajutându-se de un text scris) în limba română, despre tradiția lui Moș Nicolae în Olanda. Dacă la români acest sfânt moș vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie, ceva mai discret, anunțând de fapt marea venire a lui Moș Crăciun, în Olanda, Moș Nicolae, care sosește la aceeași dată, se sărbătorește cu fast vreme de 3 săptămâni, până la Crăciun. În tot acest timp, olandezii îl găsesc pretutindeni: pe străzi, în magazine, în școli, în instituții, ajutat fiind de un omuleț cu fața neagră, acesta fiind “spionul” care ascultă, la coșurile de fum, dorințele copiilor. La Centrul “Laurenția Ulici”, Moș Nicolae din Olanda a apărut la chemarea copiilor adunați în sală. A venit, impresionant, îmbrăcat în togă roșie, cu un coif pe cap și cu un baston lung în mână, o costumație foarte asemănătoare celei papale. În brațe ținea o carte roșie, un fel de catastif în care avea, chipurile, informații despre copii, despre cumințenia sau necumințenia lor. Aducea cu Moșul românesc doar la barba albă și lungă, și la dărnicie. Fiecare copil a fost strigat pe nume și a primit daruri, apoi s-a fotografiat cu Moșul. Nadia Crețuleac, directoarea centrului, a avut însă ideea ca tradițiile olandeze să fie împletite cu cele românești, astfel că, odată cu cadourile, copiii au primit și câte o nuielușă. Copiii au mulțumit printr-un spectacol cu adevărat frumos, în care au cântat, au colindat și au dansat fără greșeală și la care a asistat și conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava. Toată lumea s-a strâns apoi într-o horă, s-au împărțit cornuri, s-a suflat asupra torturilor făcute pentru copiii născuți în lunile noiembrie și decembrie, s-au făcut urări. “Nu putem încheia fără să mulțumim oaspeților noștri pentru gestul frumos pe care l-au făcut. Trebuie să mulțumesc însă și echipei mele, care a muncit mult pentru această zi specială, dar și copiilor care au făcut ca astfel de momente să nu fie uitate ușor”, a spus, la final, Nadia Crețuleac.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: