Reabilitarea Curții Domnești va începe cel târziu în 2013

Spaniolii de la Arena Teatro au prezentat recent autorităților sucevene proiectul final de reabilitare a Curții Domnești din municipiul Suceava, a anunțat, într-o conferință de presă, primarul Ion Lungu.
 

Șeful administrației locale sucevene spune că studiul de fezabilitate a fost întocmit gratuit, acesta, cât și indicatorii economici urmând a fi aprobați în ședința ordinară din decembrie a deliberativului local. Lungu spune că luat legătura cu șeful administrativului județean, Gheorghe Flutur, președinte executiv la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, astfel încât să fie identificate resurse de finanțare din fonduri europene. Edilul-șef al Sucevei crede că banii ar urma să fie atrași cel târziu în 2013, în cadrul Strategiei „Europa 2020”, pe Axa prioritară 5 „Turism” a POR, sumele disponibile fiind deja epuizate. „Proiectul a primit lumină verde și de la Consiliul Județean, cu care suntem asociați în proiect. Urmează ca, pe 15 decembrie, arhitecții de la Arena să prezinte proiectul în Consiliul Local, să aprobăm studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Am reușit ca studiul de fezabilitate să fie făcut gratuit, și este unul profesionist, cei de la Arena având expertiză în domeniu. În contextul Strategiei pe turism, cred că este unul dintre cele mai importante proiecte al municipalității, având în vedere că obiectivul se află în centrul orașului”, subliniază Ion Lungu, adăugând că, din discuțiile cu specialiștii din Spania, reabilitarea Curții Domnești ar ajunge la 17 milioane de euro. Intervențiile vizează, printre altele, punerea în valoare a monumentului istoric sucevean prin noi cercetări arheologice, introducerea de utilități, amenajarea de alei, realizarea de cupole și pasarele de sticlă, precum și crearea de facilități comerciale și pentru accesul publicului vizitator. De precizat este faptul că, în vederea implementării proiectului de reabilitare a Curții Domnești, Consiliul Județean Suceava s-a asociat de principiu cu Primăria municipiului reședință de județ și cu firma spaniolă Arena Teatro. Firma din Spania este cunoscută ca având experiență de peste 20 de ani în design, coordonarea serviciilor tehnice, programarea de activități în domeniul cultural și artistic, prestarea de servicii și activități pentru muzee, expoziții, gestionare de patrimoniu, artă și noi tehnologii, arte scenice, precum și în consultanță de specialitate. Curtea Domnească se află în preajma orașului medieval, în apropierea Bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Șipote, vechiului centru meșteșugăresc al Sucevei, precum și a Bisericii „Beizadelelor”. Încă de anul trecut, administrația locală a demarat unele lucrări premergătoare și, pe lângă igienizare, a fost finalizat gardul împrejmuitor din fier forjat și piatră.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: