Țigările care taie și spânzură

100 de ani de închisoare pe muchie pentru contrabandă cu căruța

25 de persoane trimise în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava, sub acuzația că au făcut parte dintr-o grupare de contrabandă cu țigări, aduse din Ucraina cu căruța – afaceri ilicite ce le-ar fi adus un profit de peste 500.000 de euro –, și-au primit, ieri con-damnarea, la Tribunalul Suceava.
 

Aurel Țurcan (47 de ani) și Arcadie Plămadă (41 de ani) din Vicovu de Sus, frații Dumitru Puha (32 de ani), zis „Dan”, Costică Puha (30 de ani) și Ștefan Vasile Puha (35 de ani), toți trei din Bilca, Mihai Viorel Vicol (34 de ani), din Volovăț, Florin Ursachi (36 de ani), din Preutești, Iulian Chelariu, zis „Ducu”, din municipiul Fălticeni, Gheorghe Cârdei (31 de ani), din Bilca, Constantin Calestru (26 de ani), din Republica Moldova, Gheorghe Bujdei (48 de ani), din Voitinel, Costel Catană (32 de ani) și Daniel Dragomir (32 de ani), ambii din Brașov, Veronica Brândușa Drîglă (41 de ani), din Horodnic de Sus, Ana-Maria Puha (30 de ani), Angelica Puha (25 de ani), Nicolai-Trandafir Cioată (45 de ani) și Valeria Cioată (42 de ani), toți din Bilca, Vicol Tatiana (28 de ani), din Republica Moldova, Arpad Beke (31 de ani), din Târgu Secuiesc, Mihai Gavril Robu (31 de ani), din Rădăuți, Cristea Neculau (47 de ani), din București, Edvin Nedelcu (41 de ani), din municipiul Sfântu Gheorghe, Nicu Josan (30 de ani), din comuna Arbore, și Cristian Rusu (21 de ani) din Vicovu de Sus, au primit, în cap, condamnări de 100 de ani închisoare. Fiecare dintre inculpați a primit câte 5 ani cu executare, existând doar 7 care au fost condamnați cu suspendare (Tatiana Vicol, Arpad Beke, Mihail Gavril Robu, Neculau Cristea, Edvin Nedelcu, Nicu Josan – câte 2 ani; Cristian Rusu a primit un an). Sentința nu e definitivă, putând fi atacată cu recurs. Va trebui ca cei 25 să răspundă penal, în funcție de implicarea lor într-o așa-zisă rețea, pentru constituire/sprijinire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată, tentativă/complicitate la contrabandă, trecere ilegală a frontierei de stat. Rețeaua, au stabilit procurorii DIICOT Suceava, a fost constituită, în perioada februarie-iulie 2009, de Aurel Țurcanu, frații Puha și Mihai Viorel Vicol, în complicitate cu un cetățean ucrainean, „Costea”. În perioada respectivă, spun anchetatorii, membrii grupării, la care ulterior au aderat și ceilalți inculpați, au introdus peste zona de frontieră verde, din zona Bilca, nu mai puțin de 270.000 de pachete de țigări de proveniență ucraineană (Chesterfield, More, Viceroy, Marlboro, Ronson, L&M etc.), pe care le-au comercializat mai apoi pe raza mai multor județe. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la circa 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi). Trecerile de țigări peste frontiera verde se realizau pe timp de seară sau de noapte, fiind folosite căruțe, precum și un cărucior artizanal, confecționat special în acest scop. Țigaretele erau depozitate la domiciliul lui Dumitru Puha, a cărui casă este situată în apropierea frontierei verzi, iar, ulterior, erau transportate la casa fratelui acestuia, Costică Puha. Judecătorii suceveni au stabilit un total de peste 3 miliarde lei vechi drept pagubă adusă statului român, în urma activităților infracționale ale “rețelei”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: