„România ta” cea tânără, de la Suceava

Fără ciolan cu fasole. Fără rachiuri, bere și mici. Fără discursuri pompoase, fără simpozioane interminabile. Doar cu steagul tricolor fluturând, cu sufletul tânăr și nemincinos, transformat într-un mesaj scris cu markerul pe o coală albă și cu versul plin de adevăruri, murmurat într-un glas, pe strune de chitară, cu fratele ținut de după umeri. Și cu Hora Unirii. Astfel au sărbătorit ieri, cu o dragoste itinerantă, dar reală, în Parcul Universității, studenți și nestudenți suceveni, Ziua Națională a României. Câteva zeci de tineri, dar și mai copți cetățeni ai orașului au răspuns inițiativei suceveanului Cornel Grosaru și chemării Asociației Studenților din Universitatea Suceava, a Grupului de Inițiativă a Românilor din Basarabia și Asociației pentru Suceava la o acțiune ce s-a numit “România ta”!
 

Și, pentru vreo două ore, a fost într-adevăr România celor care s-au adunat în parcul din Areni, țara celor care iubesc simplu și cărora nu le e teamă să o arate. Au “descălecat” în parc băieții trupei “Icarus”, care au coborât din mașină, la fel de simplu, un generator, chitarele, microfoanele și un tricolor pe care l-au legat de portbagajul deschis. Împreună cu ei s-a cântat, s-au recitat poezii, s-au desenat pe obraji în culorile tricolorului și n-a părut, o secundă măcar, o treabă desuetă sau forțată, făcută musai pentru că era 1 Decembrie. Nu i-a obligat nimeni să recite “Deșteaptă-te române” în lunga variantă originală și de aceea probabil au făcut-o cu sentiment. Părea normal ca versul să aibă pe alocuri parfum de limbă moldovenească pentru că studenții basarabeni erau acolo, sărbătorind 1 Decembrie românesc. Ieri, în Parcul Universității, “România ta” cea tânără de la Suceava trebuia concentrată într-un mesaj, scris de cei prezenți pe panourile special amenajate. Toată lumea a scris ce a crezut și simțit, că poate scrie. De la “România, te iubesc” și urări la adresa românilor de ziua lor, până la texte ce, în mai puține sau mai multe cuvinte, transmiteau mesaje mult mai complexe. Comentariile sunt de prisos, de aceea preferăm doar să transcriem cât mai multe dintre mesaje. “La mulți ani Romândria… La mulți ani, România”, “România, sufletul și căldura pământului”, “România mea, din păcate, e așa cum o văd alții”, “Sunt mândru că sunt român și mi-aș da viața pentru România”, “Mi-aș dori o Românie a bunului simț”, “Țară mică, cu oameni mari”, “De fiecare dată când înjuri România, te înjuri pe tine”, “România, te iubesc, că ești ACASĂ”, “Dacă vrei să trăiești bine, pleacă din România. Dar dacă vrei să te simți bine, vino în sânul României” etc.…

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: