Nicio milă pentru „stăpânii sclavilor cerșetori” din Ițcani

> Condamnările dictate de tribunal se păstrează, totalizând, la modul absolut, peste 100 de ani de pușcărie
„A fost obligat să lingă în fund vaca, a fost legat de căruță și bătut cu biciul. În aceste împrejurări, traficanții au indus victimei o stare permanentă de frică”, menționau procurorii DIICOT Suceava în rechizitoriul trimis instanței de judecată…
 

Membrii clanului Rostaș, „stăpânii sclavilor cerșetori” din Ițcani (Suceava), și-au primit ieri, la Curtea de Apel Suceava, condamnările din dosarul privind infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori. Ele sunt aceleași cu anii de pușcărie dictați de tribunal, vara aceasta, pe fondul procesului, apelul fiindu-le respins. În total, pentru 6 oameni, la modul „cifrelor” absolute, peste 100 de ani de închisoare, deciziile nefiind definitive și putând fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Reamintim că Neculai Mihai Rostaș, în vârstă de 38 de ani, și Somna Rostaș, de 37 de ani, pentru trafic de minori, au primit câte 8 ani de închisoare, iar pentru constituirea unui grup infracțional organizat cei doi au primit câte 5. Pentru trafic de persoane, Neculai Mihai Rostaș a primit 6 ani de închisoare, în timp ce Somna Rostaș a fost condamnată la 5 ani. Prin contopirea pedepselor, cei doi au de executat, fiecare în parte, 8 ani. Lista continuă cu Vasile Urizan Rostaș, de 30 de ani: 7 ani și 6 luni. Cezar Amarildu Rostaș, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat de Tribunalul Suceava pentru trei infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat – 5 ani, trafic de persoane – 6 ani și trafic de minori – 7 ani. Pentru că mai avea alte condamnări anterioare, respectiv trei pedepse de câte un an de închisoare pentru tâlhărie, două condamnări de câte 8 luni fiecare – pentru distrugere și o altă pedeapsă de distrugere de un an de închisoare, fapte intrate în concurs cu cele 3 infracțiuni de mai sus, s-a hotărât acordarea unui spor de pedeapsă de 6 luni. Marcu Rostaș, în vârstă de 62 de ani, și Săvel Cristian Rostaș, de 39 de ani, au fost judecați pentru trei fapte. Pentru constituirea unui grup infracțional organizat cei doi au primit câte 5 ani de închisoare, pentru trafic de persoane – câte 6 ani, în timp ce pentru trafic de minori – câte 7 ani. În ecuația penală intră pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de pușcărie. Cei 6 au obligat mai multe persoane cu handicap, chiar și minori, să cerșească în folosul lor, atât în Suceava, cât și în străinătate. Victimele, provenite din familii dezorganizate ori centre de plasament, erau supuse unor tratamente barbare, fiind bătute cu biciul, dezbrăcate la pielea goală și hrănite cu lături. Inculpații au făcut mici mari averi ca „stăpâni de sclavi”, fiind proprietari de terenuri, mașini sau locuințe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: