De doi bani

După niște vreme, tocmai m-am intersectat (pe o rețea de socializare, mărturisesc) cu scriitorul congener și „vecin” (botoșănean-ieșean) Dan Lungu, ce trece a fi cel mai sau printre cei mai traduși prozatori români „din noua generație”. De-acum un an, ne lega un interviu, iar în preajma acestui interviu, ajuns pe internet, o cititoare aninase legătura spre o foarte recentă declarație a scriitorului citată de un cotidian național. Conferențiarul de sociologie de la „Cuza” fusese întrebat dacă și cum un scriitor e în stare să trăiască din scris.
 

L.D. CLEMENT

Și răspundea: „Deocamdată nu cred că se poate trăi decent din scris în România, mai ales dacă ai familie; dar se poate supraviețui”. Acum anul, o astfel de curiozitate avui și eu, iar D.L. îmi răspundea așa: „…Nu câștig din literatură cât dintr-o privatizare pe ochi frumoși și nici măcar cât șpaga pe 10 km de autostradă. Cred că aș reuși să trăiesc (modest, decent) din scris, însă mie îmi place foarte mult ceea ce fac ca profesor și sunt fascinat în continuare de cercetarea în sociologie”. Contextul recent în care D.L. își spunea opinia era conturat în jurul unor declarații ale două vârfuri ale USR, N. Manolescu și V. Vosganian, potrivit cărora, pentru a subzista, majoritatea scriitorilor noștri (mai mari sau mai mici) trebuie să fie (mai mari sau mai mici) profesori (ca mai sus) sau ziariști. Aceasta, într-un context în care românii dau (cumpără, adică) exact 10 eurocenți/an pentru o carte scrisă de un român.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: