„Niciun profesor nu va primi o majorare sau indexare salarială”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) atrage atenția angajaților din educație că promisiunea de majorare a salariilor, după aprilie 2012, reprezintă „o minciună crasă și o sfidare” la adresa lor, în condițiile în care dascălii au de recuperat, de fapt, drepturile salariale câștigate în instanță.
 

„Niciun profesor nu va primi o majorare sau indexare salarială, întrucât cadrele didactice trebuie să își recupereze, de fapt, drepturile bănești care le-au fost luate în mod abuziv de actualii guvernanți”, au precizat reprezentanții federației. Ei au remarcat că „ în acest moment fiecare profesor din România pierde, în fiecare lună, sute de lei la salariu”. Reamintim că majoritatea cadrelor didactice din județul Suceava au obținut în instanță hotărâri definitive și irevocabile privind aplicarea Legii 221/2008, act normativ prin care salariile lor au fost majorate cu 33,4%. Acestea au fost puse în aplicare doar până în aprilie-mai 2011, situația fiind diferită de la școală la școală. După aceea, din iunie, a intrat în vigoare noua lege a salarizării din 2011, care le-a redus salariile. De asemenea, pe salariile dascălilor a intervenit și Legea 118/2010, prin care au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%, lege care, potrivit FSLI, „ar fi trebuit să producă efecte doar până la data de 31 decembrie 2010”. Dascălii au de recuperat de la statul român 6 miliarde lei FSLI a făcut o analiză a salariilor pe care le vor primi, de fapt, cadrele didactice în anul 2012 – înghețate la nivelul celor din 2011, potrivit deciziei Guvernului României –, arătând cât ar trebui să primească în realitate și cât pierd la salariu în fiecare lună. Astfel, un profesor cu grad didactic I și cu 40 de ani vechime, care figurează în luna noiembrie 2011 cu un salariu net de 1650 lei, în ianuarie 2012 ar câștiga tot atâta. În realitate, se explică, dacă nu s-ar tăia cei 25% și s-ar aplica Legea 221, conform sentințelor judecătorești, respectivul cadru didactic ar trebui să primească un salariu de 2500 lei. Mai departe, un profesor cu gradul I și cu 10-14 ani vechime va primi în ianuarie viitor, conform calculelor FSLI, 1120 lei, nu 1504 lei cât ar fi primit dacă nu s-ar tăia 25% și s-ar aplica Legea 221. În primul caz, pierderea salarială este de 850 lei, iar în al doilea, de 384 lei. „În total, angajații din învățământ care au avut procese pe Legea 221/2008 au de recuperat de la statul român 6 miliarde de lei. Dacă adăugăm și rata inflației, suma se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei. Aceste calcule arată faptul că angajații din învățământ sunt victimele măsurilor ilegale și iresponsabile luate de Guvernul României, în ultimii doi ani”, au conchis cei de la FSLI.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: