O bucurie a acestei toamne

Cu multă lume – solidaritatea de breaslă (și nu numai) a funcționat ireproșabil, fiindu-i alături pictorului și profesorului din Fălticeni numeroși artiști, profesori și fălticeneni -, vernisajul expoziției de grafică și pictură a lui Anton Costân, marți, 25 octombrie 2011, a avut aerul de sărbătoare pe care trebuie să îl aibă întotdeauna deschiderea unei personale în viața unui artist plastic.
 

,,Mă bucură aceste simeze pline de figura umană, a spus Lucia Pușcașu, președinta Fili-alei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România, portretul este un gen dificil, mulți îl practică, dar mai puțini reușesc să intre înlăuntrul personajului”, or Anton Costân izbutește, ca și în compoziții, ,,unde privitorul descoperă un portret colectiv”. După care i-a dat cuvântul ,,artistului și intelectualului de aleasă simțire” Adrian Bocancea, stabilit la Bălțătești, pe care cu bucurie l-am întâlnit în ultima vreme la evenimentele plastice de la Suceava. Referindu-se întâi la autor, Adrian Bocancea și-a reamintit de debutul său, în 1978, la Suceava, și mai ales de personala sa de xilogravură, din 1985, ,,deoarece xilogravura presupune abilități și cunoștințe deosebite de desen”, afirmație susținută cu o zicere a lui Ingres, pe ideea că va face o școală de desen din care vor ieși pictori. Expoziția de acum fiind a cincea, este, a spus Adrian Bocancea, o cuceritoare carte de vizită a unui artist de talent, harnic și serios (,,Nici nu zâmbește, nu ne curtează, nu ne surâde ca să-i cumpărăm lucră-rile”). Interpretarea plastică a figurii umane, concretizată în numeroase portrete, multe ale unor colegi de breaslă, abordarea reușită a unei teme nemaiîntâlnite de Adrian Bocancea, a vernisajelor, precum și nudurile alcătuiesc, a spus Domnia Sa, subtemele expoziției, care în cu totul îi evocă îndemnul Mântuitorului de a-ți iubi aproapele ca pe tine însuți. În acest aflux de curente artistice postmoderne, Anton Costân își urmează calea a ceea ce a învățat, la ce a meditat, cu un desen clar și într-un concert de culoare, a continuat Adrian Bocancea, insistând asupra faptului că în portrete ,,ne-a surprins cu tot ce avem caracteristic, dintr-un unghi de vedere plin de expresivitate, cu tușe consistente de culoare”, că vernisajele ,,decupează o mulțime de personaje în poziție verticală”, în atitudini grăitoare, sunt ,,compoziții pline de viață”, în vreme ce în nuduri ,,ductul devine muzical și mângâie elegant formele frumoase ale femeii”. ,,Un artist, a încheiat, în care gândul, rațiunea tronează și coboară în inimă”. În ipostaza de iubitor și colecționar de artă, a ținut să-și exprime entuziasmul și să-l felicite public pe Anton Costân și profesorul Constantin Bulboacă din Fălticeni, care, cunoscându-l mai bine, a atras atenția celor prezenți că sub aparența de asprime a pictorului, se ascunde ,,un copil, un visător”. Așadar, o expoziție bogată, cu peste 70 de lucrări, iradiind prospețime și revărsând o feerie de culori. O expoziție care ne arată un Anton Costân la maturitate artistică, un profesionist al graficii și picturii. O expoziție pe care merită să o vedem. O bucurie a acestei toamne!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: