Constantin Flondor cu Sigma la Mogoșoaia

Sigma – secvențe și interferențe este titlul sub care Muzeul de Artă Timișoara și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești prezintă la palatul Mogoșoaia, din 23 octombrie, până la 10 ianuarie, o incursiune în creația artistică timișoreană a anilor ’70, decisivă în racordarea culturii românești la tendințele majore ale artei europene contemporane.
 

Expoziția, prefațată de Andreea Palade Flondor, prezintă în 52 de piese originale, majoritatea inedite, cărora li se adaugă o largă serie de filme, fotografii, printuri, atmosfera de emulație artistică și intelectuală dezvoltată în cadrul Liceului de Arte din Timișoara de profesorii-artiști Ștefan Bertalan, Constantin Flondor Străinu, Doru Tulcan, Elisei Rusu și de plasticienii apropiați lor: Roman Cotoșman, Diet Sayler, Zoltan Molnar, Toma Viorel. Imaginile de arhivă artistică și pedagogică proiectate în cadrul expoziției, rod al cercetărilor îndelungate ale curatoarei, aduc în atenție numeroase opere de școală, experimente didactice și înalt artistice ale elevilor liceului de la Timișoara, la rândul lor – astăzi – cunoscuți artiști și profesori deplin afirmați. Grupul Sigma, succesorul lui 111 după plecarea lui Roman Cotoșman, a constituit un fenomen cultural curajos și unic în peisajul artistic românesc. Un grup de artiști, toți profesori la același Liceu de Arte Timișoara, își propun și reușesc în anii ’70 să reformeze radical programa școlară din liceul lor, care capătă caracteristica de experimental, adoptând și interpretând un ilustru model german, cel al școlii Bauhaus. Profesorii pornesc, alături de elevii și, mai târziu, de studenții lor, într-o rinascimentală și unic ambițioasă aventură a cunoașterii și a creației, în care își asociază filosofi, matematicieni, literați, biologi. Studiul lor se apleacă nu asupra unor teme clasice, ci asupra Naturii și legităților ei, nu asupra artei care îi precedă, ci a principiilor ei formatoare. Chiar dacă membrii grupului Sigma au părăsit – după 1984 – nonfigurativul și caracterul asumat experimental al artefactului, esența demersului lor a rămas marcată de un pronunțat rol al conceptului, permanent supus interogației, ceea ce face ca multiple sensuri să reverbereze larg și cu profunzime în opera lor actuală. Vernisajul expoziției de la palatul Mogoșoaia a avut loc duminică 23 octombrie, ora 16,00, în prezența lui Constantin Flondor Străinu, unul dintre membri marcanți ai grupării. Director DOINA MÂNDRU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: