„Serbările toamnei” la Centrul „Laurenția Ulici”

„Centrul a murit !”, „Trăiască Centrul !”

Copiii de la Centrul de Plasament „Laurenția Ulici” din Gura Humorului au cântat și dansat ieri la „Serbările toamnei”, un spectacol tradițional deja, organizat de ei înșiși, împreună cu membri ai personalului din centru.
 

Mai mici și mai mari, beneficiarii centrului s-au desfășurat cât au putut ei de artistic în fața invitaților, cu cântece, dansuri populare, momente gingaș-umoristice, legate de bogăția și frumusețea toamnei. De apreciat decorul specific anotimpului, costumele foarte reușite pe care și le-au confecționat singuri, dar și expoziția cu obiecte „de toamnă” ieșite tot din mâna lor. Au primit cadouri, au suflat în torturi și li s-a cântat „Mulți ani trăiască!” copiilor născuți în lunile septembrie și octombrie, sărbătoarea încheindu-se cu o horă mare, în care s-a prins toată lumea. Beneficiarii de la C.P. „Laurenția Ulici” din Gura Humorului au marcat cu ocazia „Serbărilor toamnei” și închiderea vechiului centru în care mulți dintre ei au crescut de la deschiderea lui în anul 2001. „De la 1 septembrie a început și pentru noi «adaptarea» la normele europene, odată cu demararea proiectului social ce urmărește dezinstituționalizarea și recuperarea asistaților din centrele de plasament de tip clasic. La anul pe vremea aceasta vom fi probabil în casă nouă”, ne-a declarat Nadia Crețuleac, șefa Centrului „Laurenția Ulici” Acest centru de servicii sociale este ultimul din județ care trece prin procesul impus în urmă cu mai mulți ani de UE, ce prevedea desființarea centrelor mari și construirea în loc a altora mai mici, cu spații largi, număr de metri aferenți și materiale specifice normelor europene. „Centrul a murit!”, „Trăiască Centrul!” – ar fi formularea potrivită pentru perspectiva imediat următoare de la „Laurenția Ulici” din Gura Humorului. Cu ajutorul unui proiect în valoare de 3,55 milioane lei (contribuție de 90% a Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și 10% CJ Suceava), vor fi construite 4 case de tip familial în care vor locui 64 de beneficiari. În prezent, centrul are 88 de copii și tineri, dintre care peste 20 sunt cu afecțiuni neuropsihice grave. Se preconizează ca cele 4 case de tip familial să înceapă a fi construite în luna martie anul viitor. Până la momentul mutării, 24 dintre beneficiari vor reintra în familie sau vor pleca în centrele pentru adulți (cei bolnavi), pentru că au împlinit vârsta majoratului, iar ceilalți se vor muta în casele noi, preconizate a fi gata la sfârșitul lunii septembrie 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: