Securitatea și sănătatea muncii, readuse în prim-plan

Activitatea privind securitatea și sănătatea muncii a fost lăsată pe un loc secundar, în ultima perioadă atenția fiind îndreptată mai mult pe efortul de a scoate la suprafață locurile de muncă „la negru”, a declarat joi, la Gura Humorului, directorul pentru securitatea și sănătatea muncii din cadrul Inspecției Muncii, Dumitru Bănici.
 

„Am scos la suprafață aproximativ un milion de contracte. Oarecum, activitatea privind securitatea și sănătatea muncii a fost pe planul doi”, a spus Bănici, într-o conferință de presă, subliniind că se impune ca acum toți inspectorii de muncă să acorde o atenție maximă locurilor de muncă, pentru că acolo se produc accidentele. El a apreciat că 80 la sută din activitatea inspectorilor de muncă trebuie să fie în teren, unde să identifice riscurile și să adopte măsuri de prevenție, și s-a pronunțat pentru ca la controale să fie limitat accesul serviciilor externe pentru protecția muncii ale firmelor. Bănici a spus că s-au constatat situații când pe dosarele deținute de firme în domeniul securității și sănătății muncii s-a depus praful. El a mai arătat că activitatea inspectorilor de muncă trebuie să fie de prevenție și de coordonare a instruirii lucrătorilor desemnați pentru securitatea și sănătatea muncii. Totodată, Bănici a spus că angajatorii și angajații tind să ignore măsurile privind securitatea și sănătatea muncii. El a subliniat că, în următorii trei ani, numărul evenimentelor în muncă trebuie să se reducă cu 25 la sută, iar activitatea inspectorilor de muncă să fie îndreptată mai mult spre prevenție. „Menirea noastră nu e să dăm sancțiuni, ci să prevenim”, a spus directorul Bănici. Șeful Direcției pentru securitate și sănătatea muncii din cadrul Inspecției Muncii a participat, joi, la Gura Humorului, la un simpozion regional privind securitatea și sănătatea în muncă în activitatea de mentenanță. El a spus că ponderea evenimentelor în activitatea de mentenanță este pe locul patru, cu 12 la sută, după cele în construcții, transporturi și protecție și gardă. Astfel, în ultimul an au fost înregistrate 60 de evenimente de muncă în activități de reparații, revizie sau curățenie. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuț Crețuleac, a explicat că activitatea de mentenanță este una de prevenire a accidentelor de muncă și că și în acest domeniu există riscuri și se înregistrează evenimente. El a arătat că pentru prevenirea accidentelor în activități de reparații, revizie sau curățenie, trebuie respectate cu strictețe procedurile, metodologia de intervenție și ordinea tehnică de intervenție asupra utilajului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: