Suceava

Municipalitatea caută finanțare pentru reabilitarea Curții Domnești

➢ Lucrările de la obiectivul istoric și turistic din centrul Sucevei sunt estimate la cel puțin 1 milion de euro > Administrația locală suceveană caută finanțare pentru proiectul de reabilitare a Curții Domnești, edilul-șef Ion Lungu precizând că deja sunt purtate discuții în acest sens.
 

Primarul ia în calcul varianta unui parteneriat public-privat sau cea a atragerii de fonduri europene. Întrucât banii de pe axa de turism din cadrul POS au fost epuizați, speranța este pusă și în accesarea de fonduri de coeziune aferente „șeptenalului” 2014-2020. „Sperăm să putem accesa, totuși, fonduri europene. Din păcate, axa de turism este ocupată. Acolo noi mai avem proiectul de reabilitare a Cetății de Scaun, de aceea ne punem speranța în proiectele din noua strategie privind șeptenalul european 2014-2020, în care ar putea fi prevăzute fonduri și pentru monumentele istorice și turism. Nu este exclus nici un parteneriat public-privat cu cei de la Arena sau cu alte firme interesate. Vrem să aprobăm indicatorii tehnico-economici și să găsim finanțare pentru reabilitarea Curții Domnești”, a declarat Lungu, menționând că nu este stabilită suma necesară, dar că aceasta este aproximată la minim 10 milioane de euro. Primarul face aceste afirmații pe fondul prezenței viceprimarului Viorel Seredenciuc la București, la Ministerul Culturii și Cultelor, unde Comisia Națională pentru Monumentele Istorice urma să aprobe proiectul de reabilitare a obiectivului istoric și turistic din centrul Sucevei. Primarul și-a exprimat speranța într-o decizie favorabilă, astfel încât firma spaniolă Arena Teatro să vină, până la finele lunii noiembrie, cu studiul de fezabilitate. Abia după această din urmă etapă, în CL vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici, iar obiectivul va fi prins în lista de investiții a bugetului local. Intervențiile vizează, printre altele, punerea în valoare a monumentul istoric, noi cercetări arheologice, acoperirea cu sticlă, introducerea de utilități, amenajarea de alei, precum și crearea de facilități pentru accesul publicului vizitator. În vederea implementării proiectului de reabilitare a Curții Domnești, CJ Suceava s-a asociat de principiu cu Primăria Suceava și firma spaniolă Arena Teatro. Firma din Spania este cunoscută ca având experiență de peste 20 de ani în design, coordonarea serviciilor tehnice, programarea de activități în domeniul cultural și artistic, prestarea de servicii și activități pentru muzee, expoziții, gestionare de patrimoniu, artă și noi tehnologii, arte scenice, precum și în consultanță de specialitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: