Numere de taină

Cât se vor fi ferind unii dintre noi să scape de a însemna (și) un număr (care li se atribuie și care li se cere), pare-se că nu-i chip de salvare! Iată și cu recensământul de-acum. Că să-ți mărturisești codul numeric personal, că să nu ți-l mai dai…; apoi că iar să-l dai!!! De la vreo 2-3 recenzori cu care am bârfit chestiunea, am aflat că și la noi au fost/sunt persoane care s-au arătat bucuroase să și-l tăinuiască. Vor avea vreun folos din asta au ba? Nu-i deloc limpede de ce sunt puși statisticienii să-l înregistreze (câtă vreme nu-s curioși să afle cât tragem la cântar, de câte ori slobozim apa din rezervorul closetului, ce număr purtăm la izmene și combinezoane, câte numere… – în fine). Dar e destul de clar de ce destui țin cu dinții de taina CNP-ului.
 

L.D. CLEMENT

Nu știu dacă-și pierd somnul că ar putea să voteze CNP-ul în locul lor (iată: recensământul nu va spune câți vor fi interesați să voteze, ce să voteze etc. sau pe câți îi doare capul de ce iese din urne), dar o grijă că cine știe cine (și cu ce interes) s-ar putea folosi altfel de acest număr tot au. Nu de puține ori s-a vorbit, bunăoară, de angajați ai tot felul de firme care-ți cer numărul (bancare, de asigurări, de telefonie etc. – sunt chiar prea multe!) și care, schimbându-și slujba, plecară cu tot cu baze de date. Iar apoi au găsit cum să le folosească. Sau de angajați ai serviciilor de personal de la instituții și firme, care le administrează și s-ar pricepe să le livreze. Știu ce spun și fiindcă am avut de-a face cu pățania unei persoane din familie care se trezise acum câțiva ani cu un contract de pensie privată la o firmă de care n-avea habar (ce beneficiase, se pare, de serviciile unui agent care-i vânduse „identități” la pachet) și din care s-a smuls (cu supărare mare de ambe părți) abia după un an, pe cheltuiala ei. …Așa că, dacă recenzorii nu ne vor scoate cu vorbă bună numerele, cine are nevoie de ele va găsi de unde să le cumpere. Dar vor costa. La recensământ sunt gratis.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: