Ochi

Mai curând fără să priceapă ce li se întâmplă, majoritatea românilor de azi s-au trezit a fi „republicani”. Dintre ei, unii nici nu-și vor fi închipuit că s-ar fi putut, că se poate și altfel. Dintre ei, unii vor fi înțeles într-un târziu că „republica lor” a fost de alții hotărâtă, dar vor fi fiind și dintre cei care, scotocind încă mai adânc prin memoria lor săracă și eventual prin amintirile altora, amestecate, să se încumete la gând subțire precum ața de păianjen că, mai mereu, de secole lungi, supuși la domni de țări, voievozi, principi și regi (adesea „străini”, cum și altor multe popoare li s-a întâmplat și li se întâmplă), au adunat zestre săracă de vasal și au cetit istorii închipuite sau chiar repovestite de alții.
 

L.D. CLEMENT

Dacă astăzi își închipuie că au un președinte sau ba (oricare ar fi domnul ales să șadă la Cotrocenii zidiți de domnii Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, unde Al.I. Cuza găsi de cuviință, întâi, să facă reședință de domn), dacă astăzi își spun că au un rege cu „R” sau cu „r” (ori chiar mai mulți poate, căci democrația foarte populară, în doruri neînțelese și neastâmpărate, livrează ritmic pe piață tot felul de regi și prințișori, chit că-s de mucava, de-asfalt, de lut sau de manea), dacă astăzi visează vârste de aur, nobleți părăsite ori doar închipuite, sceptre (cum până și proletarul Ceaușescu s-a arătat ținând unul în mână) purtând în ele putere adevărată și ocrotitoare pentru supuși… e doar încă un semn că locuind peste aceeași veche țarnă o vedem cu ochi mulțime, nu doar printr-un singur ochi, care să clipească liniștit peste ce fuse, care să se deschidă larg și să cuprindă fără-nșelare ce va să fie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: