„Mafia rurală” a încăput într-o dubă

Operațiunea „Mafia rurală”, așa cum a fost denumită de procurori acțiunea de luni a DIICOT Suceava, care a presupus efectuarea a 39 de percheziții domiciliare vizând destructurarea unui grup infracțional organizat (specializat în săvârșirea de infracțiuni – șantaj, taxă de protecție, tâlhării, infracțiuni contra autorității și contrabandă), precum și aducerea la audieri a 33 de persoane, a continuat ieri seară la Tribunalul Suceava, unde au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă 7 inculpați. Au încăput cu toții într-o dubă.
 

Surse judiciare confirmă faptul că din cei 33, pe numele a 12 indivizi a fost demarată acțiunea penală, 5 fiind cercetați în stare de libertate, sub rezerva interdicției părăsirii localității de domiciliu. Interesant în dosarul de față, care a împrumutat pentru judiciariști denumirea operațiunii DIICOT – Mafia rurală – este faptul că la arestare, ieri, au fost aduși 3 indivizi deja arestați, dar în alt dosar, după cum relatam în ediția anterioară: frații Flocea – George Ștefan, zis Pletosu’, și Alexandru Constantin, zis Ali, în vârstă de 25, respectiv 23 de ani – și Marian Catrinar, de 23 de ani, zis Marin, toți din Stulpicani. Aceștia se află sub puterea mandatelor de arestare preventivă emise de Tribunal sub acuzația de tentativă de omor asupra lui Gavril Dumbravă, de 22 de ani, din Stulpicani. Ceilalți 4 prezentați ieri instanței Tribunalului sunt Alexie V. Pitișciuc, zis Vâju, de 23 de ani, din Frasin – capul grupării, în viziunea DIICOT (și el cercetat în dosarul tentativei de omor de mai sus, dar și în altul, de aceeași factură), Miftodie Eugen Lucuțar, Vasile Tiberiu Flocea, zis Baia, și Bogdănel Gheorghe Ciobotar, toți, de asemenea, din Stulpicani. În sarcina lor s-a reținut, ca infracțiune principală, constituire a unui grup infracțional organizat. „Mafia rurală” acționa în zona orașelor Frasin, Gura Humorului, precum și localitățile Stulpicani și Ostra, cu un singur scop: acela de a scoate bani și din piatră seacă, prin orice mijloace, în special teroare și violență. Victimele smardoilor rurali făceau parte din mediul de afaceri local din zona sus-amintită, unde taxa de protecție devenise regulă, iar Omerta, legea tăcerii mafiote, un modus vivendi asumat fără crâcnire de cei care le deveniseră clienți. Procurorii afirmă că patronii nu depuneau plângeri și nu sesizau poliția tocmai pentru că acțiunile constant violente ale grupării le confereau acestora o aură de invulnerabilitate. În subsidiar, „mafioții” făceau contrabandă cu tutun și alcool (mărfuri pe care le plasau spre vânzare la diferite societăți comerciale din județ, ba chiar și de pe raza județului Constanța). Nicolae Sorin Bădean, zis Sorinel, Ovidiu Ionuț Flocea, zis Solomon, Vasile Ostanchi, Ionel Flocea, zis Plai, și Ciprian Mihai Dumbravă, sunt ceilalți 5 inculpați (deocamdată) în acest dosar, cărora li s-a dat drumul acasă. Aseară târziu, Tribunalul Suceava a emis pentru toți cei 7 propuși pentru arestare mandate de 29 de zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: