Binele omului este…

Vă povesteam ieri de Vasile Andru, scriitor, pelerin și înțelept de bază al Planetei, inițiat (și omul, cu fiica Tamara la Paris, terminatoare de Litere, la Sorbona – are și rezidență în Noua Zeelandă), va fi în Suceava mâine și poimâine, iar sâmbătă va participa la parastasul părinților, la Mușenița
 

Cine vrea să dea de el să poftească a-l apela pe tel. 0758- 867607, 0762-265949, 0751-493002.

Joi, pesemne, va fi la Universitate. Iar printre colegiile unde i-ar fi drag să poposească se prenumără: „Eminescu”, „Ștefan”, poate și „Petru Mușat”, Alimentar sau „Spiru Haret”. Prieteni ai noștri – ieșiți la interval cu oferte!

Până atunci, și astăzi – Vasile Andru. Într-o convorbire de tot faină realizată, acum câțiva ani, cu eminenta profesoară de Matematică Irina Papanicolau (angajată, mai nou, într-un ferice mariaj… proaspăt!), de la Colegiul de Artă. Să vedem mai la vale…

Spre ce ne îndreptăm ?

– Spuneți-mi, Vasile Andru, câteva cuvinte și fapte legate de Tibet.

– Voi spune despre tibetani, nu despre Tibet. În India, sunt câteva regiuni locuite din vechime de tibetani (Lahul, Ladach) cu mănăstiri tibetane (în Himachal Pradesh); în India se află guvernul tibetan în exil, în frunte cu Dalai Lama; și mulți exilați de seamă, călugări și cărturari. La aceștia am poposit, aceste locuri le-am cercetat. Minunea acestui neam tibetan este credința. Acolo credința este mod de viață, e guvernare, e totul.

– Se vorbește de o unitate a contrariilor. Care este, de fapt, diferența dintre bine și rău ? (Nu cumva este vorba de necontenita transformare – oricând posibilă?!)

– Binele omului este ceea ce nu contrariază natura. Răul este o informație cu două sensuri: unul mortal, altul inițiatic. Păcatul de pildă, sau urmarea păcatului, care este boala: este fie mortală, fie inițiatică, întru renaștere. Doar credința pune precis demarcația aceasta.

– Știm că lumina are un rol hotărâtor în percepția realului (sau ceea ce numim real). Ce ne puteți spune despre lumina Indiei?

– Lumina (dacă ieșim din simbol și vorbim simplu) are rol în perceperea reliefului, a formelor. Realul este altceva, realul este ceea ce nu trece. Duhul este real. Cât despre lumina Indiei, da, este continuă, este o excitație a simțurilor, răscolește în om memoria solară. Iar dacă vorbim de lumina minții, folosim cuvântul trezvie.

– Formula dumneavoastră existențială este o variantă de viață sau o soluție în fața unui abis ?

– Este întru păstrarea vieții. Îmi amintesc mie însumi, și amintesc și altora, despre păstrătorii vieții. Și spun să ne ferim de tăietorii vieții, uneori ascunși, alteori întrezăriți, deghizați în plăcere sau în pulsiuni diverse.

Îndoiala este lipsa liniștii

– S-a spus la noi că soluția creștină dă individului personalitate, redă omul omului; în timp ce religiile orientale depersonalizează, scufundă în Brahman. Așa este?

– Diferențierile de acest gen sunt teorii. Practica religioasă arată altceva. Nicio religie nu depersonalizează, nu „cufundă”, ci doar trezește, purifică, iluminează, desăvârșește, salvează. Dar numai practicienii știu asta. Subtitlul „Filocaliei” (care este o mărturie de practică ortodoxă) sună astfel „despre cum să ne purificăm, să ne iluminăm, să ne desăvârșim”. Dacă n-am ști că aceste trei cuvinte sunt exact din „Filocalia”, cineva ar zice că ele sună foarte oriental!

– Un singur om de valoare poate salva cetatea? Spre ce ne îndreptăm?

– Un om de valoare se poate salva pe sine. Prezentul conține totul spre ce ne-ndreptăm.

– Într-o viață atât de plină ca a dumneavoastră încape vreodată îndoiala?

– Îndoiala este lipsa liniștii. Liniștea dizolvă impuritățile. Liniștea lăuntrică, la care lucrez, este starea de dincolo de îndoială.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: