Bucovina

Există mulți care cred că se face astăzi prea mult caz de Bucovina, între aceștia numărându-se și intelectuali cu obârșia în teritoriul ocupat cândva de Austria, vreme când acesta a devenit Buchenland. Și chiar dintre cei care sunt convinși că, între cele două ocupații – cea austriacă și cea sovietică –, prima a fost evident mai suportabilă și imens mai blândă cu viața autohtonilor. Poate și pentru că Austria nu avea vreo Siberie în componență… Reacțiile mai vehemente vin dinspre cei rămași în regat din vechiul Ținut al Sucevei. Unii vorbesc chiar despre abuz de folosire a toponimului, văzând în utilizarea lui mai degrabă expresia celui ce nu-și poate demonstra „superioritatea” decât prin apartenența la un grup/populație așa-zis(ă) superior/superioară. Bănuială care nu-i chiar de neluat în seamă, destui nătărăi crezându-se „mai” numai pentru că-și au obârșia în Bucovina.
 

Dumitru TEODORESCU

Tot efortul acesta de resuscitare a așa-numitelor spirit și civilizație bucovinene îi aparține, evident, președintelui Gheorghe Flutur. Dincolo de toate ironiile despre fudulia dintotdeauna a bucovineanului, președintele își asumă de fapt o adevărată politică: aceea de a crea în jurul acestui nume de bucată de țară aura necesară afirmării acesteia într-o bătălie pentru șefia viitoarei regiuni în care va fi inclusă. Ceea ce Gheorghe Flutur a și spus-o, de data aceasta, aproape explicit, la ultima ședință a Consiliului Județean. Prilej cu care acuza Opoziția locală că nu înțelege să nu submineze un asemenea parcurs. Nu opoziția suceveană însă ar putea compromite bătălia, ci însăși varianta de regionalizare propusă de partidul domnului Flutur. O Moldovă întreagă într-o singură regiune seamănă cu a sări din planor direct într-un Boeing. Chestie neimposibilă, dar greu costisitoare. Și pentru că veni vorba de aparate de zbor: aeroportul de la Salcea se modernizează, decizie guvernamentală care pare să-i dea câștig de cauză președintelui Consiliului Județean în demersul de care vorbim. Să ne întoarcem însă la reacții. Iată o frază: „Presa vorbește că ar fi posibil ca Suceava să devină capitală a unui nou județ, cu Botoșani, Neamț și Suceava. Propun să i se pună numele de Moldova și nu de Bucovina, acest nume nou și susținut îi încurajează din nou pe ruși a veni să ia ce a mai rămas neluat din Bucovina”. Ce părere aveți?!…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: