Eveniment la Muzeul Bucovinei

Au apărut volumele II și III ale „Botanicii poporane române”

Au apărut la Editura Academiei volumele II și III ale „Botanicii poporane române”, de Simion Florea Marian, în condiții grafice de excepție, următoarele volume din lucrarea lui Simion Florea Marian, ediție princeps, cu introducere și repere biobibliografice aparținând Aurei Brădățan, muzeograf la Muzeul Bucovinei.
 

„Această ediție princeps a operei academicianului Simion Florea Marian valorifică în întregime masivul manuscris inedit (aprox. 12.000 de pagini, fișe și un ierbar, din perioada 1867-1907, distribuite în 13 volume, a câte 8, 10 sau 11 caiete fiecare). Lucrarea este o veritabilă enciclopedie de cultură populară, cu informații dintre cele mai importante pentru studiul lingvistic (filologic, etimologic, istoric, semantic, dialectal) și pentru studiul evoluției spiritualității, tradițiilor și obiceiurilor poporului român (astăzi în mare parte dispărute)”, informează reprezentanții acestei instituții. Potrivit acestora, volumul II cuprinde 177 de capitole, volumul III având 171 de capitole, inclusiv ierbarul cu denumiri în limba latină, denumiri populare din toate zonele etnofolclorice românești, descrierea plantei, locul unde crește, datini, credințe, obiceiuri, legende, doine, proverbe, zicători, descântece, vrăji, farmece, întrebuințări casnice, rețete de medicină populară umană și veterinară, rețete cosmetice și culinare, jocuri și jucării etc. „Și aceste volume, la fel ca primul, tipărit în anul 2008 și premiat de Academia Română, sunt ilustrate cu fotografii color la toate capitolele, selectate după denumirea latină stabilită de Marian și facsimile după manuscrise, la care se adaugă indici (de plante – denumire populară și latină, de informatori) și bibliografia alcătuită după masivul aparat critic. Tipărirea monumentalei lucrări a fost un firesc act de recunoaștere a meritelor științifice ale academicianului Simion Florea Marian (1847-1907), a cărui faimă a trecut granițele țării, fiind prețuit în cele mai mari medii academice din Europa încă din timpul vieții”, mai scriu cei de la Muzeul Bucovinei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI