Prefectul Popescu cere declanșarea vânătorii la vulpile vinovate de proliferarea turbării

➢ În 2011, în județ s-au diagnosticat 15 cazuri de turbare, dintre care 6 la vulpe, câte unul la jder, dihor, iar în ultima perioadă și la animalele domestice, respectiv unul la câine și 6 la bovine
Prefectul Sorin Arcadie Popescu a cerut șefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava(ITRSV), Costel Girigan, să ia măsuri pentru eradicarea focarelor de rabie de pe raza județului Suceava, printre care și organizarea de partide colective de vânare a vulpilor. Solicitarea a fost formulată în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Popescu punând în vedere gestionarilor fondurilor de vânătoare să predea exemplarele împușcate la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în vederea recoltării de probe și analizării acestora.
 

Sorin Arcadie Popescu

Măsurile sunt dispuse după ce directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru, a semnalat că, în special în zona de munte, principalul vehicul al virusului rabic sunt vulpile și că se impune urgent diminuarea numărului acestora. Dr. Dulgheru a arătat că, pe parcursul anului 2011, în județ s-au diagnosticat 15 cazuri de turbare, dintre care 6 la vulpe, câte unul la jder și dihor, iar în ultima perioadă și la animalele domestice, respectiv unul la câine și 6 la bovine. Focarele de rabie au apărut în localitățile Brodina, Drăgoiești, Poiana Stampei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Pârteștii de Sus, Bunești și Panaci. Rabia este o boală infecțioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât și animalelor, produsă de un virus care se manifestă clinic prin simptoame nervoase extrem de grave, stare de excitabilitate motrică exagerată și agresivitate. Acestea sunt urmate de paralizie generală și deces. Sursa virusului rabic o reprezintă animalele infectate, maladia fiind transmisă prin mușcătură sau zgârietură. Odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluție letală în 3-7 zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: