Negoț

La rubrica aceasta reproșam, acum câțiva ani buni, vameșilor și polițiștilor de frontieră că manifestă prea multă duritate față de micul trafic din zona frontierei cu Regiunea Cernăuți. Mi se părea atunci că prea mulți români de dincolo cad pradă vameșilor noștri, prea aspri cu cei care-și câștigau astfel existența. Elegant, colonelul pe atunci, Vasile Moțoc, șeful poliției de frontieră, ne atrăgea atenția că adesea, sub marca negoțului nevinovat, se ascund adevărați traficanți, care nu-și asigură traiul, ci se îmbogățesc pe seama micului trafic.
 

Dumitru TEODORESCU

Evoluția lucrurilor i-a dat dreptate. Negoțul de-o parte și de alta a graniței a sporit într-atât, încât găseai în galantarele magazinelor noastre, la vedere, mărfuri ucrainene. Dar negoțul s-a redus treptat. Și nu neapărat din cauza vigilenței vameșilor sau a Gărzii Financiare, ci pentru că mărfurile s-au tot scumpit și la Cernăuți, făcând negustoria neinteresantă. A rămas însă și crește exponențial traficul cu țigări. Știm foarte puține sau chiar nimic despre negoțul de amploare, cel despre care se vorbește în șoaptă că s-ar face cu TIR-urile sau cu vagoanele de tren. Niciodată, în vâltoarea scandalurilor provocate de traficul cu țigări de la noi nu s-a pomenit de asemenea lovituri grase. Dar, iată, nu există zi în care să nu consemnăm, inclusiv pe prima pagină, prinderea unor traficanți. Trafic care parcă devine de masă, tot mai mulți cetățeni „onești” căzând pradă tentației. Iar, între ei, cei mai mulți sunt tinerii, seduși de câștigul rapid și extrem de generos. Deși starea aceasta ține de mult, iar „căderea” polițiștilor de frontieră și a vameșilor de la Siret, cu tot tam-tamul implicat, a ținut pagina întâi a ziarelor, abia zilele trecute instanța a și condamnat pe cineva… Este de bănuit că până ucrainenii nu vor scumpi tabacul, traficul acesta nu piere. Dar au ei oare vreun interes să-l scumpească, dacă vânzările întrec toate așteptările? Așteptări mari, căci noi vom scumpi țigara, pentru a ne alinia Europei. Iar dacă vecinii noștri ne pot „ajuta” să nu ne simțim prea bine în Europa, de ce n-ar face-o?… Ultima și cea mai importantă întrebare: oare câte țigări pătrund, totuși, în țară pe această cale?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: