Epigrama la Vama

Epigrama „s-a strecurat” în literatură ca o specie care satirizează și aduce buna dispoziție printre oameni. Unii o numesc „buturuga mică a literaturii”. 26 februarie și 24 septembrie anul curent au fost zile în care epigrama a fost lansată la Vama. Vămenii sunt veseli, hâtri, ca toți locuitorii munților. Ei au știut să participe la aceste lansări cu mare bucurie și plăcere.
 

În februarie, doctorul stomatolog Sorin Constantin Cotlarciuc își lansa epigramele și rondelurile în volumul intitulat „Fața nevăzută a lumii”. În septembrie, cu ocazia „Zilelor comunei Vama”, Cătălina Orșivschi, inginer și cadru didactic, debutează editorial cu cartea „Pete de rugină”, cu epigrame și diverse poezii. Așadar, ambele volume se adresează locuitorilor din așezarea montană Vama. De fapt, Vama devine astfel satul epigramei, printre puținele din Moldova. Aici s-a înfiripat cenaclul literar „Nectarie”, o filială cu puțini membri deocamdată. Vămenii au citit epigrame ale unor consacrați maeștri ai genului, precum Păstorel Teodoreanu, Cincinat Pavelescu, M.C. Mazilu, câmpulungeanul Teodor Maricari, Vasile Larco, neobositul sucevean Ștefan Stroe și alții. În prezent sunt destule de satirizat din viața noastră cea de toate zilele. Parcă ar fi mai multe subiecte ca pe vremea lui Caragiale, care rămâne mereu actual. Uneori se satirizează fără milă, de la școlar la pensionar cu puțini bani în buzunar. Ambele cărți sunt frumos ilustrate cu desene semnate de maestrul Doru Olaș, cunoscut arhitect și caricaturist sucevean cu origini vămene. La ambele lansări au participat membri marcanți ai epigramei din Iași. Despre Cătălina Orșivschi se poate spune că are o sensibilitate aparte, cu un simț de observație remarcabil. Dumneaei provine dintr-o familie cu preocupări artistice în Vama. Împreună cu sora Letiția și cu părinții săi, ca păstrători ai obiectelor vechi, au organizat în casa părintească un punct etnografic care ne introduce în lumea satului bucovinean din trecut. Ca absolventă a Facultății de Textile a realizat pe parcursul anilor goblenuri și împletituri din sfoară, obiecte care prin armonizarea culorilor încântă ochiul. Îi felicităm pe acești doi epigramiști și le urăm să scrie și alte cărți spre bucuria vămenilor, pentru că râsul este o manifestare a sufletului. În final, o strofă din poezia „Barza” a Cătălinei: „La noi, când barza a sosit,/ Întâi ea cuibul și l-a dres,/ Apoi cu grijă a clocit/ Și, iată, puișorii ies.” Oare puișorii să fie epigramele viitoare? Epigramele bucură poporul când îi sumbru viitorul !

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: