Senatorul Orest Onofrei califică drept „cea mai nedemocratică” actuala formulă electorală

Cea mai nedemocratică for-mulă electorală din toate sistemele electorale. Astfel a catalogat secretarul Senatului Orest Onofrei, senator PDL de Suceava, votul uninominal.
 

Potrivit Constituției, a precizat parlamentarul democrat-liberal sucevean, Parlamentul este cel mai înalt for reprezentativ al poporului și nu al colegiilor din România. „Așa cum este organizat, Parlamentul nu poate funcționa cu parlamentari ca persoane separate, iar faptul că se impune un anumit număr de parlamentari pentru constituirea unui grup parlamentar întărește acest lucru”, a spus Onofrei. El a arătat că toată structura Parlamentului este constituită astfel încât să funcționeze ținând cont de proporția de reprezentativitate a partidelor parlamentare și nu a persoanelor. „Dacă un parlamentar este ales independent, ceea ce înseamnă că a fost ales cu cel mai mare grad de reprezentativitate locală, nu reprezintă în fapt mai nimic în Parlament și va trebui să se alăture unui grup parlamentar”, a mai declarat senatorul PDL. Parlamentarul sucevean a mai spus că partidele sunt reprezentate în Parlament ca expresii ale curentelor politice între care electoratul are de ales și consideră că oamenii trebuie să aleagă partide și nu persoane. „Parlamentul și democrația operează cu majorități și nu cu persoane”, a adăugat Onofrei, care a precizat că majoritățile sunt create de partide și nu de indivizi. El a subliniat că persoane care au fost alese uninominal și și-au creat apoi propriul proiect sunt excluse din partid sau sunt considerate trădători. Onofrei a exemplificat cu UNPR, care este un astfel de proiect din care fac parte parlamentari aleși uninominal și care au fost excluși din partidele lor sau au părăsit partide pentru acest proiect, fiind considerați trădători de foștii colegi. El a mai spus că Parlamentul și parlamentarul reprezintă poporul român și rolul acestuia este de a legifera și nu de a reprezenta grupuri restrânse de oameni. „Confuzia majoră este că omul alege o persoană în Parlament care să-i rezolve lui problemele punctuale. Nu asta face parlamentarul, ci primarul”, a declarat senatorul PDL. Onofrei a mai arătat că primarul este ales uninominal fiind executivul în cadrul unei autorități locale, în timp ce Consiliul Local, legislativul autorității locale, este ales pe listă de partid. El a mai spus că nicio variantă de vot uninominal compensat cu listă națională nu este de dorit. „Pentru opincă va fi vot uninominal, pentru vlădică, Listă națională”, a conchis senatorul democrat-liberal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: