Iataganul

Mi-a făcut bine discuția de acum câteva zile cu un tânăr politician care, într-un context adecvat, făcea o remarcă greu de găsit astăzi în arsenalul ideatic al omului nostru politic: „Nu înțeleg deloc de ce adversarii politici de la noi nu rămân ceea ce ar trebui să fie: doar adversari. Nu-ți iubești însă partidul dacă nu-ți urăști cu pasiune adversarul și dacă nu demonstrezi aceasta în fiecare secundă. Dar eu am prieteni vechi, din școală, care au alte opțiuni politice decât cea pe care am ales-o eu, am rude, am prieteni, am frați asemenea! Cum să-i urăsc?! Este fățărnicie curată să pledezi la nivel global pentru pace și bună înțelegere, iar la cel național – pentru ură și dușmănie eternă. Nu cred că facem cei mai mulți dintre noi altfel politică, ci ducem mai departe stindardul comunist al urii de clasă”.
 

Dumitru TEODORESCU

Deși m-a surprins afirmația sa din final, pare că aceasta este chiar adevărată. Mentalul nostru nu se poate debarasa de comoda și păgubitoarea obișnuință de a găsi vinovăția și răspunderea numai în celălalt. Deviza indusă cândva – ”Urăște-ți aproapele” bântuie, dacă nu chiar domină, și astăzi. Priviți la vecinii ucraineni. Condamnarea Iuliei Timoșenko pare a fi rezultatul vendetei politice de tip est-comunist. Este curios să condamni la ani grei de închisoare un fost prim-ministru portocaliu, proeuropean, pentru că a încheiat o afacere profitabilă… Rusiei, aceasta din urmă deloc favorabilă, la rându-i, politicii oficiale promovate de cel ce i-a făcut – susțin acuzatorii – astfel de favoruri. Iar un președinte prorus, cum este considerat președintele actual al Ucrainei, Victor Ianukovici, să fie acuzat de Occident și, voalat, chiar de Rusia că a influențat justiția în condamnarea Iuliei Timoșenko pentru că a făcut favoruri Rusiei. Pas de înțelege! De fapt nu-i greu de înțeles: disputa politică se transformă în război, Victor Ianukovici tranșând astfel lupta politică cu adversara Timoșenko. În estul sălbatic împărțitorul de dreptate este iataganul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: