Obligația morală

Recent susținută la Universitatea din Târgoviște, am avut șansa (firește, datorită colegului meu/ fratelui ei D.B.) de a pipăi, foileta și cântări (recunosc, mai mult la propriu) teza de doctorat a cercetătoarei în istoria culturii, șef de secție la Muzeul Bucovinei, Aura Doina Brădățan. O lucrare impresionantă (și încă mai impresionantă pentru bucovineni), intitulată „Fondul memorial documentar «Simion Florea Marian» din Suceava. Istoric. Contribuții la cultura română” și care, întâi și întâi, ți se impune prin dimensiune – două tomuri, peste 700 de pagini și, probabil, de vreo… 4 kg!
 

L.D. CLEMENT

Lucrarea constituie „…un modest omagiu adus unui învățat bucovinean, preotul academician Simion Florea Marian, și urmașilor săi, Maria și Mihai Cărăușu, donatorii casei câștigate cu condeiul, în care lucrez de 20 de ani”. Da, probabil că nici nu s-ar fi potrivit (și n-ar fi avut același înțeles) ca acest demers de cercetare – care conține, printre altele, prima prezentare a Casei și prima prezentare a Fondului memorial – să fie realizat de altcineva! Însă mai e de reținut că „încercarea noastră prin această lucrare este și aceea de a atrage atenția asupra obligației morale pe care încă o avem față de academicianul Simion Florea Marian, de a-i edita manuscrisele inedite și de a-i reedita lucrările rămase și acum, după un secol, ediții princeps, ca o reală contribuție adusă culturii, de folos științific lingviștilor, istoricilor, naturaliștilor, și ca un cinstit act de pietate față de sacrificiul acestui mare român”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: