Primarul Lungu, impresionat de modelul polonez

Primarul Ion Lungu a participat, în zilele de 5 și 6 octombrie, în Polonia, la Universitatea Humanitas din Sosnowiec (localitate cu care Suceava este înfrățită din 2005), la o conferință internațională pe teme de comunicare și transparență în administrația publică locală europeană. Primarul a susținut un referat privind ,,Comunicarea și transparența în promovarea și implementarea proiectelor europene”, prezentându-le, totodată, pe cele de gen accesate de municipalitatea suceveană, derulate deja sau în curs de derulare. Aflăm că, realistă și actuală, tema derulată de edilul-șef din Suceava a captat interesul audienței, alături de lucrări ale reprezentanților administrației publice locale din Roubaix (Franța), Komarom (Ungaria), Casablanca (Maroc), Idar Oberstein (Germania), Dergacze (Ukraina), Sosnowiec (Polonia).
 

„Au luat cuvântul, prin expuneri deosebit de interesante, dincolo de expozanții referatelor, oficialități ale Poloniei, membri în Parlamentul European, profesori, lectori, dar a fost o mare bucurie pentru mine să mă adresez deopotrivă și studenților prezenți și extrem de interesați de viața socială și administrativă a orașelor lor”, ne-a spus primarul Ion Lungu. Edilul-șef al Sucevei a avut întâlniri de lucru oficiale cu Kazimierz Górski, primarul orașului Sosnowiec, cu președintele Consiliului Orășenesc și cu alți membri ai administrației locale poloneze, pe teme punctuale privind descentralizarea, atribuțiile autonomiei financiare și decizionale a autorităților locale. „Polonia este mult avansată din acest punct de vedere, al descentralizării. Spun asta deoarece aici chiar se poate vorbi despre o descentralizare reală, unde 80% din deciziile privind comunitatea locală se iau la nivel local. Am fost la fel de plăcut impresionat de faptul că ei au stabilit strategia de dezvoltare a orașului, «Europa 2020», care reprezintă strategia Uniunii Europene de creștere economică pentru următorii ani, până în 2020. Acest lucru îl avem și noi în vedere și dorim să-l realizăm și la Suceava, începând de anul viitor până în 2020. Vom lucra serios la o strategie de dezvoltare a orașului nostru. Sunt convins că Uniunea Europeană dorește să devină o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Aceste trei priorități se sprijină reciproc și sunt în măsură să ajute Uniunea Europeană și statele membre să obțină un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă, de productivitate și de coeziune socială. Avem nevoie de această strategie, «Europa 2020», care să ne permită să depășim împreună mai ușor criza și să putem atrage noi fonduri europene în perioada 2014 – 2020”, a adăugat primarul Sucevei. Șeful administrației municipale sucevene apreciază că vizita în Polonia a constituit un schimb de experiență benefic și un model de bună practică. „M-a onorat această participare, deoarece am dezbătut și am încercat să găsim soluții, alături de oameni al căror interes, ca și al meu de altfel, este creșterea calității administrației publice locale în interesul cetățenilor”, a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: