Conservatorii

Când spui despre cineva că este conservator, dincolo de definițiile de dicționar (care nu de puține ori se referă la realități și percepții pasate ale acestora), îi aplici totodată o conotație pozitivă și una negativă a termenului (iar ordinea nu este neapărat aceasta): bunăoară, că este un păstrător al unor tradiții, (dar și) că este refractar la nou. Un alt eșantion din rezultatele cercetării intitulate „Religie și comportament religios” realizat de Fundația Soros Romania (fără să se precizeze clar în ce scop, adică de unde atâta curiozitate și interes pentru subiect), făcut public recent, poartă, în sinteză, titlul „Românii sunt printre cei mai conservatori cetățeni din UE”. Și prima frază din această sinteză pentru presă ne spune că „peste 80% dintre români consideră homosexualitatea și prostituția ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare”!
 

L.D. CLEMENT

De un „conservatorism extrem” s-ar arăta „românii” și față de „comportamente” precum sinuciderea, pedeapsa cu moartea, avort, minciună, relații sexuale extraconjugale, relații sexuale premaritale, divorț”. E de bine sau de rău?!! E de rău, de exemplu, a numi homosexualitatea ca fiind doar un comportament; înseamnă să îți asumi riscul de a ți-i ridica în cap (eventual și ei cu poalele acolo) pe cei care se numesc astfel și care se jură că „trăiesc” pe de-a întregul astfel. E de rău și că, numind ei, sociologii (?) care s-au ocupat de o asemenea cercetare/interpretare, sinuciderea sau pedeapsa cu moartea sau avortul etc. drept „comportamente”; ar însemna că se autoinvită spre a mai face o porție de școală, pentru a înțelege un pic mai nuanțat ce înseamnă termenul cu care copios (fie și de la „a copia”!) lucrează. Iar pentru a fi ajutați să decidem împreună dacă „românii” fac bine sau nu (din perspectiva interpreților de la Soros) că vor fi fiind așa cum le-a ieșit lor că ar fi, înțelepții cercetători ne informează printre altele că ei, „românii”, ar fi într-un… așa hal de conservatorism din cauza „religiozității fervente” și a „perioadei îndelungate de dictatură comunistă”. Acum apreciați dvs. care este conotația…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: