La Festivalul „Mărul de Aur” de la Bistrița, Concursul de grafică satirică

Suceveanca Paula Șalar a câștigat premiul I, un premiu „meritat cu prisosință”

Graficiana Paula Șalar din Suceava a câștigat premiul I la Concursul de grafică satirică organizat în cadrul Festivalului „Mărul de Aur” de la Bistrița, un premiu „meritat cu prisosință”, a spus președintele juriului, graficianul Lucian Dobârtă-Lucido.
 

Paula Salar

„De departe, Paula Șalar își merită cu prisosință locul I, asta a fost și părerea lui Ștefan Popa Popa’s. Ceea ce face ea e o caricatură atipică, ea are linie, idee, poantă, are un mesaj, de fapt ea este un grafician de șevalet care se înscrie într-un context mai larg decât caricatura. A fost apreciată pentru că felul ei de a vorbi grafic e diferit. Ea e atipică, nu face o caricatură clasică, Paula are stilul ei”, ne-a declarat, prin telefon, Lucian Dobârtă. El a adăugat că graficieni de talia Paulei Șalar nu prea sunt apreciați cum merită, tocmai pentru că ei fac altceva decât o caricatură simplă, de aceea optica celor care îi apreciază trebuie schimbată: „Într-o lume în care 100 de oameni fac o caricatură de tip clasic, e greu ca o persoană care face altceva să penetreze în zona aceasta. Optica trebuie schimbată, sunt oameni care trebuie aduși în față fiindcă ei spun altceva decât spune o caricatură obișnuită”. Paula Șalar a participat în expoziția de la Bistrița cu 10 lucrări alb-negru, pe tematica „Bistrița, the original land of Dracula”, dar și cu caricaturi și portrete. „Calitatea salonului de grafică satirică de la Bistrița a fost de mare nivel, iar juriul de mare ținută. Sigur că e o bucurie mare pentru mine acest premiu”, ne-a mărturisit ieri Paula. Premiul vine ca un dar de preț pentru ea, având în vedere că pe 27 septembrie și-a aniversat 44 de ani, motiv pentru care, din păcate, nu a putut participa la festivitatea de premiere de duminică. La cea de-a 27-a ediție a festivalului, la Concursul de grafică satirică Premiul II a fost acordat lui Doru Axinte – Tulcea, iar Premiul III – Sergiu Grapă – Iași. Paula Șalar are un CV impresionant. La fel este și palmaresul ei, din care menționăm doar Premiul revistei ,,Moftul român’’ pentru caricatură, 1995, Premiul I la Festivalul național ,,Umor la… Gura Humorului”, în 2001, unde a fost și membru în juriu ani la rând, Premiul I la Festivalul internațional al umorului „Constantin Tănase”, Vaslui, 2004. Este fondatoarea primei școli de caricatură din România pentru copiii de 4-14 ani, în 1998, la Suceava, inițiatoarea și organizatoarea primului festival național-concurs de grafică satirică pentru copii din România – Grafchild, Suceava 2002, munca ei cu micii artiști fiind recompensată cu nenumărate premii obținute de aceștia. Paula Șalar are și numeroase participări în expoziții naționale și internaționale – anul acesta la „Toonpool cartoon competition”, unde a trimis 3 lucrări de caricatură având ca subiect pe fondatorul Facebook, alte lucrări fiind prezente în selecția finală și în expoziția din cadrul „International cartoon contest” de la Gabrovo – Bulgaria și la Expoziția internațională de la Vianden, Luxemburg.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: