Ca-n poveste…

Vietățile pădurii își caută hrana după reguli numai de ele știute. Unele sunt pașnice, altele dau iama prin gospodării și produc pagube. Ursul, cel mai mare mamifer carnivor al pădurilor noastre, atacă după principiul “punct ochit, punct lovit”.
 

Într-una din nopțile trecute, hămesit de foame, a colindat pădurea, a ajuns la marginea ei și, simțind miros de pradă proaspătă, a „ochit” un grajd. Grajdul adăpostea cinci animale, acestea aflându-se la tomnat, mai departe de casă, în cătunul Cobilioara. A încercat să forțeze ușa (au rămas urme), dar nu i-a mers… S-a învârtit, s-a… gândit și a văzut ușa de la intrarea în podul cu fân. Nici una, nici două, s-a cățărat, a forțat ușa și a pătruns în pod, prin… efracție. A aruncat fânul în părți și a coborât în grajd pe gaura prin care gospodarul sloboade fânul la vite. A urmat… ospățul. O vacă a mâncat-o pe jumătate, iar cea de-a doua s-a ales cu sângele supt. Dar nu mai are viață. Vițeii, spre bucuria lor, au scăpat cu zile. După ce-a pus… țara la cale, și-a văzut de drum spre a-și face siesta. Cel puțin, așa ne povestește dl Ioan Stasiuc, om al locului, bun cunoscător al comportamentului și obiceiurilor animalelor sălbatice. În noaptea următoare, personajul nostru s-a înfruptat dintr-o bovină de la stâna din Brod, care tocmai se pregătea de răscol. Lumea spune că ar fi vorba de vreo cinci exemplare de urși… aruncate în pădurile Bucovinei, un fel de tomberonieri învățați cu lecțiile din zona Brașovului. Urșii de pe la noi, povestesc localnicii, sunt oarecum mai blânzi și… mai îngăduitori. N-au prea multă carte… Asta am auzit, asta vă spun. Vă puteți convinge… Să știți că aceste vorbe nu sunt decupate din poveste, dar seamănă. Noi, cei nevoiași, crescători de animale, plătitori la stat cu tot fel de biruri și la timp, ce acoperire avem? Mă întreb și vă întreb. Luna trecută, vecinul, neachitându-se de oarece dări față de stat, a rămas cu buza… umflată. Mă mai întreb: unele vietăți ale pădurii n-or fi luat modele din mass-media noastră, pentru că orice canal accesezi și aproape orice ziar îți trece prin fața ochilor, rândurile, imaginea infracționalității și a tâlhăriilor sunt în prim-plan. Pentru că se întreabă cei în cauză, și pe bună dreptate: nouă, cine ne plătește paguba, pentru că noi plătim la timp toate dările față de stat…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI