„Ineficiența” de la Termica, transferată la Primărie

> „Achitați subvenția pe pierderi la Termica și ați făcut o compensație ilegală”, s-a adresat, în ședința deliberativului, alesul PSD Ovidiu Donțu către primarul Ion Lungu > „Am făcut un lucru pe care nu l-au operat alte primării din țară, pentru că am vrut să salvăm societatea”, a declarat edilul-șef, menționând că plata subvenției la energia termică este în conformitate cu legea
 

Alesul social-democrat Ovidiu Donțu a cerut, în ultima ședință a CL Suceava, înființarea unei comisii care să analizeze situația SC Termica. Donțu a interpelat conducerea executivului, cerându-i să explice de ce datoria către operatorul din Lunca Sucevei a ajuns la 80 milioane lei, din moment ce bugetul local are capacitatea de a vira în conturile societății peste 10 milioane lei pe an. „Achitați subvenția pe pierderi la Termica și ați făcut o compensație ilegală”, i-a spus consilierul social-democrat primarului Ion Lungu. Șeful executivului a precizat că nu are nimic împotriva unei comisii de analiză, menționând că achitarea subvenției la diferența de tarif dintre prețul de producere a gigacaloriei și tariful achitat de populație este aprobată de către deliberativ și că aceasta nu încalcă legea. Mai mult, susține Lungu, măsura este menită a salva SC Termica, în condițiile în care dările achitate de contribuabilii persoane fizice sunt de circa 1 milion euro/an, iar obligația către producătorul, furnizorul și distribuitorul de agent termic se ridică la aproximativ 5 milioane euro/an. „Sunt discuții care dau bine din punct de vedere electoral. Dacă am plăti toată subvenția către Termica, ar trebui să dăm 5 milioane euro/an. Aceasta în condițiile în care încasăm de la populație, ca impozite pe teren și apartamente, precum și taxe pe mașini, aproximativ 1 milion euro. Am făcut un artificiu, un lucru pe care nu l-au operat alte primării din țară, pentru că am vrut să salvăm societatea. Astfel, am luat toată ineficiența de acolo și am transferat-o la Primărie. Aceasta a condus la situația de astăzi, când, paradoxal, Termica stă printre societățile care o duc cel mai bine la categoria ei”, relevă șeful administrației municipale, adăugând că există o HCL din 2006 care prevede preluarea pierderilor de la Termica, deși reglementările legale se refereau la cel mult 10% din mărimea acestora. Edilul-șef a dat ca exemplu nefericit firma de termoficare de la Iași, care consumă același tip de combustibil ca unitatea de la Suceava și care, în prezent, se află într-o neplăcută situație de insolvență. La fel se întâmplă și cu societatea omoloagă de la Pitești, care riscă falimentul. Lungu opinează că nu este corect ca întreg municipiul să aibă de suferit din cauza unei întreprinderi care nu este rentabilă din motive care țin de nefuncționalitatea sistemului la nivel național. „Aburul tehnologic nu se mai cumpără, iar energia electrică produsă în cogenerare este cea mai scumpă din țară, după cea nucleară și cea hidro”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: