Septembrie bogat în donatori de sânge

Septembrie a fost o lună bună în ce privește numărul donatorilor de sânge, până ieri 570 de persoane prezentându-se la recoltare, la Centrul Județean de Transfuzie.
 

Potrivit directoarei centrului, dr. Maria Pilat, la acest număr sporit a contribuit și ISU, care, printr-o campanie pro-donare a adus la recoltare 60-70 de persoane. Directoarea Maria Pilat mai spune că și în octombrie numărul donatorilor se va menține ridicat, întrucât se întorc studenții la facultate, plus că încetează și muncile agricole, iar oamenii interesați să doneze sânge sunt mai liberi. Programul de recoltare de la centrul Județean de Transfuzii Suceava este în continuare restrâns, doar până la ora 12, în loc de 13, cum a fost înainte de începerea sezonului cald, întrucât temperaturile sunt în continuare ridicate, iar după ora 12 organismul donatorilor suportă mai greu procedura de recoltare. „Un donator are glicemia scăzută dacă n-a mâncat nimic până la ora 12. Organismul trebuie să fie odihnit, hidratat, or noi am avut persoane care au stat câteva ore sub stres la tribunal sau au fost în bazar, la cumpărături, iar înainte de a pleca acasă au venit să doneze. Oamenii trebuie să se obișnuiască să vină la noi dimineața și apoi să își rezolve diferite treburi prin oraș. Dacă nu sunt în cea mai bună formă fizică li se poate face rău, mai ales că intervine și frica. Am avut cazuri de persoane care au leșinat chiar când au fost înțepate în deget pentru a li se determina grupa de sânge. După 12 îi mai primim doar pe cei care vin de la distanță, din mediul rural, având în vedere că au făcut un efort mare pentru a ajunge la sediu. Pe ceilalți îi chemăm a doua zi, fiindcă după această oră și personalul nostru are alte activități, începe munca în laboratoare”, ne-a precizat directoarea centrului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI