Prefectul județului Suceava a decis să facă lumină în cazul terenurilor de la Șcheia

> Sorin Arcadie Popescu: „Nu negociem respectarea legii. Cine a greșit, va plăti” > 30 de proprietari de terenuri peste care va trece viitoarea șosea de centură a Sucevei au protestat marți pe șantierul început
Prefectul Sorin Arcadie Popescu a intervenit marți pentru a detensiona situația încordată creată pe șantierul șoselei de centură din zona comunei Șcheia de aproximativ 30 de proprietari de terenuri care au protestat, fiind nemulțumiți de prețul oferit pentru expropriere. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că proprietarii de terenuri sunt nemulțumiți de valoarea propusă pentru expropriere, adăugând însă că le-a explicat acestora că, parcurgând căile legale, vor beneficia de justă despăgubire.
 

El le-a explicat protestatarilor că valoarea stabilită la expropriere este în directă concordanță cu prețurile notariale cu care s-au vândut terenurile în zonă și că dacă valoarea este prea mică, aceasta este din cauză că cei care au făcut tranzacții cu aceste terenuri au înscris valori mai mici în actele de vânzare-cumpărare. Protestatarii au reclamat că în zonă sunt unii proprietari de terenuri care au fost puși ilegal în posesie, dar că au primit bani, iar prefectul le-a explicat că pentru un număr de 41 de proprietăți din zona respectivă Prefectura a cerut, în instanță, anularea titlurilor de proprietate, precum și a actelor subsecvente emiterii titlurilor, cum ar fi schimbul de terenuri sau vânzări ulterioare. „Nu negociem aplicarea legii. Cine a greșit la Șcheia va plăti. Am făcut numeroase deplasări în zonă să vedem exact cum stau lucrurile și eu cred că ele vor începe să se clarifice în scurt timp”, a mai spus Popescu. Prefectul a anunțat la sfârșitul lunii iunie că, în urma unor verificări ale actelor de proprietate deținute de unele persoane ce au terenuri în comuna Șcheia în zona șoselei de centură, a constatat că aplicarea Legii fondului funciar s-a făcut “mai mult sau mai puțin legal”. El a arătat că s-au făcut schimburi proporționale de teren între proprietari și Consiliul Local Șcheia cu suprafețe din pășunea comunală, iar ulterior nu s-a realizat o evidențiere strictă a izlazului comunal, pe care nu se pot face puneri în posesie. Prefectul a spus că, atunci când s-a lucrat la documentațiile de expropriere în vederea construirii șoselei de centură, a constatat că există persoane puse în posesie cu terenuri pe zona unde ar trebui să fie proprietatea privată a comunei Șcheia. El a atras atenția că unde sunt ilegalități se va începe procedura de anulare a titlurilor de proprietate. Popescu a subliniat că persoanele care dețin legal terenul ce urmează să fie expropriat vor fi despăgubite la justa valoare și le-a cerut să nu împiedice lucrările de construcție a șoselei de centură, arătând că partea financiară va fi soluționată corect pentru fiecare proprietar în parte. El a precizat că, potrivit noilor reglementări în domeniul exproprierii, partea financiară se discută după exproprierea în fapt. Prefectul a explicat că o comisie numită de Ministerul Transporturilor urmează să stabilească valoarea despăgubirii, iar proprietarul poate să nu fie de acord cu aceasta, moment în care comisia va depune la Tribunal un proces-verbal în acest sens, iar instanța va numi o comisie de experți care va stabili suma de despăgubit. Pe lungimea celor 12,4 kilometri de șosea de centură se expropriază 61,4 hectare de teren. Întreaga investiție este de 361 de milioane de lei, executându-se până în prezent aproximativ jumătate din lucrări. Lucrările la ruta ocolitoare a municipiului Suceava au început la sfârșitul anului 2008, potrivit proiectului urmând să fie încheiate în 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: