Pașaport spre lumea largă (și bună)

Tocmai ați aflat din „Crai nou” că, la CN „Petru Rareș”, alți aproape 60 de elevi au primit, în cadru festiv, diplomele „Cambridge”, de nivel „proficiency” (pe înțelesul tuturor: vorbit/scris „…ca pe apă”, ca și cum ar fi trăit dintotdeauna printre englezi) sau „advanced”. Alți peste 40 le vor primi, în premieră, tot prin British Council, la CN „Ștefan cel Mare”. Timpurile, prioritățile, țintele se schimbă și, în preajma evenimentului, m-am bucurat să stau de vorbă, mai bine de un ceas, cu prof. Dana Postolache, șefa Catedrei de engleză de la „Petru”. Prilej să înțeleg (iar scriind aceste puține rânduri, îmi zic, și pentru alții) „ce-i îndeamnă pe ei în luptă”, pe ei, elevii, spre ce, spre unde.
 

L.D. CLEMENT

Aflând că, finalmente (adică după o pregătire asiduă; și mă încumet să pariez că astfel de „diplomați” pot dovedi că sunt mult mai pregătiți decât studenți ori chiar absolvenți de…), documentele pe care le au la mână devin adevărate pașapoarte spre lumea largă și mai cu seamă spre zona bună a lumii largi. Fie că e vorba, acasă, despre accederea, la un moment dat, la o slujbă bună în cadrul unei „multinaționale”, fie că e vorba de o admitere la o facultate de peste granițe (știați că „afară” se pot găsi până și facultăți mai comode la costuri decât unele din România?; trebuie doar să te informezi din timp, să cauți ce ți se potrivește și să ai un pic de curaj!), la o bursă „peste”, la un master, la o slujbă calificată în Occident. Iar numeroși elevi de liceu se pare că sunt din ce în ce mai orientați și mai înțelepți, consolidându-și de pe acum șansele nu neapărat de a deveni „cineva” (însă de ce nu?), dar sigur de a se ridica peste conturul unei existențe socio-profesionale din zona gri a existenței în care, iată, ne bălăcim nefericiți mulți dintre noi. Așadar, aripi mari (nu numai în lb. engleză) și drumuri bune! …Și un „amănunt”. La un examen Cambridge, organizatorii verifică și până dacă se respectă distanța dintre bănci: fix 1,20 metri. Și nici vorbă de șoapte, de priviri peste ori pe lângă, de documentații sau tehnici „ajutătoare”. Vezi bine că unor astfel de examinați și absolvenți nici nu le pasă de o amărâtă cameră de supraveghere în stare să bage în boale un Bac întreg…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: